Jobb volt az Olaj

A kosárlabda-válogatott mérkőzései miatt hosszabb ideig szünetelt a bajnoki pontvadászat az NB I/A csoportjában, az Atomerőmű SE férfi csapata közel három hét után lépett ismét pályára tétmérkőzésen. Nehezítette a paksi csapat dolgát, hogy egyik legjobbja, Eilingsfeld János nélkül kellett kiállniuk, az erőcsatár Achilles-ín gyulladását kezelik, a rehabilitáció még tart. Már hosszabb ideje nem edz a csapattal az egyik légiós, Devonte Isiah Green, hogy mi lesz a sorsa, nem tudni. A bajnoki tabella második helyén álló Szolnoki Olajbányász ellen, a Tiszaligeti Sportcsarnokban rendezett összecsapáson végül nem született meglepetés, de a rövid paddal kiálló paksi csapat kihozta a maximumot a mérkőzésből.

Atkinson közelije, Frank hármasa, majd egy újabb Atkinson kétpontos után 2-7-et mutatott az eredményjelző, a harmadik perc elején. Elég volt azonban néhány eladott labda, rossz döntés, és az Olaj egy 8-0-ás sorozattal 10-7-re ellépett. Az ötödik percben Kovács Ákos közelije törte meg a rossz szériát, Gulyás, majd Edwin is eredményes volt a festékből, tartotta a lépést az Atom, de egy hazai triplával 19-13-ra alakult az eredmény. Taiwo dobott ziccert, amira hat pont érkezett válaszul. Atkinson a gyűrű alól talált be, válaszként jött egy tripla, az utolsó találatot Kovács Ákos szerezte középtávolról. A két csapat mutatói között nem volt nagy eltérés, egyedül a büntetők területén, a hazaiak kilenc büntetőt dobhattak, míg az Atom egyet sem.

A második felvonás hazai hármassal kezdődött, Edwin kettessel válaszolt, az újabb szolnoki triplára Atkinson is „csak” két pontot érő kosarat dobott. Lüktető volt a játék, mind a két oldalon sok hibával. A Bányász hét és fél perc alatt csak távolról tudott pontokat szerezni, igaz abból öt kísérletük is a paksi gyűrűben landolt. Grubor távolija után került ismét tízen belülre a Paks, de utána újra elhúzott a hazai társaság, már 45-30-ra is vezetett. Az utolsó percben Kovács Ákos célzott pontosan távolról, majd a negyed vége előtt 4,5 másodperccel Atkinson értékesítette az ASE első büntetőit.

Rögtön egy hármassal indított a Szolnok, de Edwin és Grubor pontjaival 52-43-ra visszajött az ASE. Ezután percekig felváltva estek a kosarak, az eredmény „beállt” tizenkétpontos hazai előnyre, egészen a nyolcadik perc közepéig. Ekkor büntetőkkel és egy távoli találattal 66-49-re elléptek a fekete-fehérek, időt kért Csirke Ferenc. Edwin 2+1-es akciója, majd hárompontosa után már a vendéglátók kértek időt, az ő három pontjukra Kovács Ákos duplája érkezett, visszaállt a tizenkétpontos különbség.

A megszokott mederben folyt tovább a mérkőzés az utolsó negyedben, egészen az ötödik perc közepéig, amikor a hazaiak egy szerzett labdából könnyű kosarat dobva elléptek 82-66-ra, rögtön jött is a paksi időkérés. Edwin, Kovács Ákos, majd Edwin volt a sorminta, a tízedik perc elején Atkinson duplájával hosszú idő után újra tízen belülre csökkent a két csapat közt a különbség. Zárásként a Szolnok a tizenkettedik tripláját is bedobta, és megnyerte a mérkőzést tizenkét ponttal.

Szolnoki Olajbányász – Atomerőmű SE 88-76 (28-19, 19-18, 22-20, 19-19). Atomerőmű SE: Frank 3/3, Gulyás 2, Pajor -, Taiwo 4, Kovács Ákos 19/3, Grubor 9/9, Csizmadia NJ., Edwin 23/3, Atkinson Jr. 16, Karosi -.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks