Nemzetközi és hazai nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatokon vett részt az OAH

Országos Atomenergetikai Hivatal. Fotó: Google

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében ConvEx-2a típusú nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartottak november 16-án, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal a NAÜ-vel kötött gyorsértesítési egyezményéből eredő feladatait látta el. November 17-én a paksi atomerőmű éves teljeskörű baleset-elhárítási gyakorlata keretében egy 3-as blokkot érintő feltételezett baleseti helyzet kezelését szimulálták az atomerőmű és a hazai hatóságok, írják az OAH honlapján.

ConvEx-2a gyakorlat célja az OAH nemzetközi jelentési kötelezettségének gyakorlása volt egy súlyos atomerőművi baleset kapcsán. A feladatok egyik része a formalapok gyors és pontos kitöltése volt, emellett a forgatókönyv szerinti monitorozási adatokat töltötték fel az OAH szakemberei a nemzetközi sugárzási monitoring információs rendszerbe (IRMIS – International Radiation Monitoring Information System).

A november 17-i gyakorlat forgatókönyve szerint pedig a paksi atomerőmű 3. blokkjának üzemzavarát kellett a szakembereknek kezelniük. Az OAH balesetelhárítási szervezete számításokat és elemzéseket végezett, továbbá közleményeket készített elő a hazai és a nemzetközi tájékoztatáshoz. A gyakorlat után a jövőbeni fejlesztésekre fókuszálva értékelték a résztvevők a feladatok ellátását és az információs rendszerek működését.