Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Rendkívüli ülésen módosította a helyi adókról szóló rendeletet és a helyi építési szabályzatot a képviselő-testület november 29-én. A grémium emellett hozzájárult ahhoz, hogy a nyolcas körzet háziorvosi feladatait dr. Major Zoltán háziorvos lássa el tartós helyettesítésben december elsejétől.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Három témát tárgyalt rendkívüli ülésen a képviselő-testület. Elsőként a helyi adókról szóló rendelet módosítása volt napirenden. Mint arról korábban beszámoltunk, a városvezetés októberben takarékossági rendelkezésekről határozott az elszabaduló energiaárak miatt. Az intézkedések további lépcsőfoka, hogy a kiadáscsökkentést követően bevételnövekedése legyen a városnak, ezért most módosították a helyi adókról szóló rendelet.

– Ebben a nehéz gazdasági helyzetben, természetesen a magánszemélyek által fizetett kommunális adóhoz nem nyúltunk hozzá. Háztartásonként négyezer forintot kell fizetni évente, a törvényi maximum tizenhétezer forint. Mi a törvényi minimumon vagyunk, de ehhez nem szerettünk volna hozzányúlni – tájékoztatott Szabó Péter. Paks polgármestere azt is elmondta, hogy szintén nincs módosulás az idegenforgalmi adó, a telekadó és a helyi iparűzési adó mértékében. Van változás viszont az építményadó terén. A lakások és az egyéb építmények külön adókulcsa megszűnik, és minden építmény tekintetében egységesen 3,6 százalék lesz az adómérték. – Közel 1,2 milliárd forint plusz bevételre tudunk így szert tenni, ez jelentősen kikönnyítené a város jövő évi költségvetését – tette hozzá a városvezető, kiemelve, hogy a változás 95 százalékban az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokat érinti, a magánszemélyeket nem. A képviselő-testület egyhangúlag döntött a rendelet módosításáról.

Ezen kívül a helyi építési szabályzat módosításáról, valamint a nyolcas számú háziorvosi körzet ellátásáról tárgyalt a grémium. Határozatuk szerint a képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a dr. Barok József Miklós egyéni vállalkozóval 2018. november 20-án kötött egészségügyi ellátási tevékenységre vonatkozó szerződés a vállalkozó felmondására tekintettel 2023. május 31-én megszűnik, a praxisjog 2023. november 30-ig elidegeníthető. Emellett a grémium hozzájárul, hogy az érintett körzet háziorvosi feladatait 2022. december elsejétől dr. Major Zoltán háziorvos látja el tartós helyettesítésben.