Tanösvényt adtak át Dunakömlődön

Átadták november 27-én az Ökocsiga Közhasznú Egyesület által létrehozott Tavaszi hérics elnevezésű e-tanösvényt Dunakömlődön. A megjelenteknek bemutatták a projektet és a tanösvény működését az egyesület képviselői, majd a tanösvény bejárása következett. Az eseményen ott volt Spiesz József önkormányzati képviselő, a dunakömlődi településrészi önkormányzat elnöke is.

Az új tanösvényt bejárók nemcsak a környék természeti értékeit ismerhetik meg, hanem az épített környezetet is, információkat kaphatnak például a település történetéről, a római korról. A tanösvényre a tanösvény táblák mellett kihelyeztek QR-kódot tartalmazó oszlopokat, amelyeken feltüntették a haladási irányt, használatukhoz okostelefon és mobilinternet-elérés szükséges. Ezzel a kialakítással – a csak táblákat használó tanösvényekkel szemben – több helyen, több információt tudnak megosztani a túrázókkal, költséghatékonyabb a karbantartás, illetve a tartalmakat bármikor frissíteni, cserélni tudják.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Ahogy az a paksitanosvenyek.hu oldalon olvasható, az útvonal a kisbolttól indul, a Béke utcán majd a lépcsősornál felfelé vezet a templom irányába. Míg az indulási pontnál táblák vannak, a fasor mentén már a QR-oszlopokat találják a túrázók. A továbbiakban ezek az oszlopok irányítanak az úton. Az öt kilométer hosszú útvonal nagyjából 2-2,5 óra alatt végig járható. Azonban érdemes több időt rászánni, mert ha csak megyünk, akkor nem biztos, hogy mindent látunk. A templom mellett elhaladva a negyedik oszlop környékén érdemes visszatekinteni a csodás kilátásra. Az erdős részek nem mondhatók nagynak, viszont gazdag a madarak számát és fajtáját tekintve. A holtfás szakaszon szinte mindig harkálydobolást lehet hallani. Ne lepődjenek meg, ha éppen szembe jön egy birkanyáj vagy tehéncsorda. Nehézséget jelenthet, hogy az útvonal néhol aktív legelők mellett halad, ahol villanypásztor van kifeszítve, illetve eső után különösen sáros, olyankor nehezen járható szakaszt találnak.

A tanösvény megvalósítására a Dunakömlőd természeti és épített értékeit népszerűsítő tanösvény létrehozása pályázattal nyert ötmillió forint európai uniós támogatást, százszázalékos támogatási intenzitás mellett az Ökocsiga Közhasznú Egyesület. A projektről bővebben olvashatnak a paksitanosvenyek.hu honlapon.