Izgalmas hajrában nagyon fontos győzelem

Hazai pályán fogadta bajnoki mérkőzésen a Zalakerámia ZTE KK-t az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az előző mérkőzéseken egyre jobb játékot mutató paksi csapat ezúttal nehéz helyzetben várta a találkozót, Gulyás agyrázkódás, Atkinson bokasérülés, Frank pedig vállsérülés miatt nem állt Csirke Ferenc rendelkezésére. A közelmúltban szerződtetett Buckingham pedig sportorvosi engedélyre vár. A vendégeknél „csak” egy ember, Mitchell Smith nem lépett pályára.

A mérkőzés előtt egyperces néma felállással adózott a közönség az Atomic Boys egykori tagja, a napokban elhunyt Németh András „Maci”emlékének.

A vendégek egy triplával indítottak, Grubor gyorsan válaszolt ugyancsak három pontot érően. A következő paksi támadások kimaradtak, a vendégek pedig büntetőből, közelről és távolról is eredményesek voltak, 3-9 állt az eredményjelzőn. Eilingsfeld majd Edwin faragott a hátrányból, Grubor újabb távoli találata után egy pontra csökkent a hátrány. Rögtön érkezett egy tripla válaszul, de a lendületbe jött piros-kékek gyorsan fordítottak, a hatodik perc közepén Grubor ismét távolról köszönt be. Ritmust is váltottak a hazaiak, Edwin labdaszerzése után Kovács Ákos dobott ziccert, majd Taiwo labdaszerzése után Edwin zsákolt, a nyolcadik perc közepén időt kért a vendégcsapat. Grubor negyedik hármasa is beesett, majd Edwin négy büntetőt is értékesített, a negyed utolsó találatát is ő szerezte távolról.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A második negyed elején tartotta előnyét az ASE, Grubor és Taiwo révén, majd Edwin is betalált, 43-28 volt az eredmény a harmadik perc végén. Egy zalai zsákolás után időt kért a Paks, ami után Eilingsfeld percei következtek, büntetői, zsákolása, majd két triplája után 53-37-re léptek el a piros-kékek. Kovács Ákos közelről volt eredményes, ami után egy vendéghármas érkezett. A végén még Eilingsfeld és Edwin is betalált, tizenkilenc pontos hazai előnynél ért véget az első félidő.

Nem változott a játék képe, magabiztosan játszott a hazai csapat, a vendégek hitehagyottnak tűntek. Grubor közelije után 67-44 állt az eredményjelzőn a negyedik perc közepén. Nyugodtan, magabiztosan játszott az Atom, őrizte húsz pont körüli előnyét. A negyed végén Taiwo közelről volt eredményes, tizenkilenc pontos, biztosnak tűnő előnnyel várták az utolsó tíz percet.

Kovács Ákos közelijével, majd Taiwo büntetőivel őrizte előnyét az ASE, aztán egy 9-0-s szériával 86-75-re feljöttek a kék-fehérek. Ekkor még Edwin egy-egyezéseivel még tartották a tíz pont körüli előnyt a hazaiak, de már látszott rajtuk a fáradtság. A ZTE jóval nagyobb rotációja miatt a cserék pihentebben léptek pályára, míg az ASE már nem nagyon tudott meghatározó játékost beküldeni. Kovács Ákos középtávolijával 98-89-re alakult az eredmény, időt kértek a vendégek. A paksi csapatkapitány büntetője után öt pont volt a hazai előny, de két gyors zalai kettes után 99-98-ra alakult az eredmény. Időt kért Csirke Ferenc negyven másodperccel a vége előtt, ami után nem sikerült pontot szerezni, és vissza volt még tizennégy másodperc. A vendégek mestere is magához hívta tanítványait, akik az utolsó előtti másodpercig járatták a labdát. A középtávoli kísérlet leperdült a gyűrűről, és Eilingsfeld kezében kötött ki, a dudaszó pedig azt jelentette, hogy az ezer sebből vérző ASE győztesen jött le a parkettről.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Atomerőmű SE – Zalakerámia ZTE KK 99-98 (34-23, 25-17, 23-23, 17-35). Atomerőmű SE: Frank NJ, Pajor -, Taiwo 8, Kovács Ákos 15, Eilingsfeld 25/9,Grubor 28/18, Géringer NJ, Csizmadia NJ, Edwin 23/3, Karosi -.

Csirke Ferenc: Gratulálok a csapatomnak és a közönségnek. Fantasztikus volt az első félidő, aztán, mint várható volt, a több rotációval bíró ZTE elkezdett feljönni. Nem tudom, honnan merítettek erőt a játékosaim, az utolsó ZTE dobást szerintem Maci fújta ki a gyűrűből.

Taiwo: Gratulálok a csapatnak, nagyon kemény meccset nyertünk. Sokáig jól játszottunk, aztán az utolsó percekben már feljött a ZTE, de egy pont megmaradt.