Decemberi képviselő-testületi döntések

Közel húsz témát tárgyalt decemberi ülésén Paks képviselő-testülete. Ezt megelőzően közmeghallgatást tartottak.

A közmeghallgatáson egy lakos fordul a képviselő-testülethez kérdésekkel, kérésekkel. Egyebek mellett padok kihelyezése iránti igényről a lakótelepen, forgalmi tükör kihelyezéséről, a helyi buszjárat közlekedési útvonaláról, és a Domb utcai telkeknél a villanyvezeték kiváltása projekt állásáról volt szó.

Elfogadta a képviselő-testület a város 2023-as átmeneti költségvetési gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendeletet. Azért volt szükséges a rendelet megalkotása, hogy a 2023. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig – 2023. január 1-től – is biztosított legyen a bevételek folytatólagos beszedése, illetve a kiadások teljesítése.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az önkormányzati bérlakások havi lakbérének felülvizsgálata is napirenden volt. Szabó Péter polgármester az előterjesztés ismertetésekor azt mondta, hogy a lakbér mértékét minden évben úgy kell meghatározni, hogy annak értékállósága biztosított legyen. Ezért a becsült infláció mértékére tekintettel, valamint figyelembe véve, hogy az elmúlt két évben nem volt változás a lakbérekben, most 20 százalékos lakbéremelésre tett javaslatot. Ez például egy ötven négyzetméteres, összkomfortos lakás esetén 3500 forint emelést jelent. (Az új lakbéreket tartalmazó táblázat az előterjesztésben megtekinthető a paks.hu oldalon az önkormányzat/testületi anyagok fül alatt.)

Napirenden volt a temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelet módosítása is. A helyi rendelet szövegét összhangba hozták a vonatkozó törvény szövegével, illetve a temetkezési díjak felülvizsgálata során úgy határoztak, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő dunakömlődi köztemető temetkezési díjaiban nem történik változás.

Tárgyalták a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosítását is, amely a 2023. évi közszolgáltatási díjak megállapításáról szól. (A díjmegállapításhoz szükséges díjjavaslatot és a közszolgáltatói beszámolót a testület ezt megelőzően tárgyalta.) A szennyvíztárolóból történő begyűjtés, továbbá az árnyékszékből történő begyűjtés esetén is a nem természetes személyek számolhatnak díjemeléssel. (A 2023. január 1-től december 31-ig érvényes díjak megtalálhatók az előterjesztésben.)

A grémium rendeletet alkotott a közvilágítás veszélyhelyzet idejére vonatkozó helyi működési rendjéről. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a rendeletben szerepel a tervezett üzemidő-korlátozás, mely szerint a közvilágítás az eddigiekhez képest 30 perccel később kapcsol be és 30 perccel korábban kapcsol ki. Hozzátette, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyek és útkereszteződések megvilágítását folyamatosan biztosítani kell, ezért e tekintetben nincs változás.

A város 2023. évi költségvetési koncepciója is terítéken volt a decemberi ülésen. A koncepció megszabja a 2023. évi költségvetés tervezésének fő irányait, szempontjait. A gazdálkodás során kiemelten fontos követelmény, hogy a helyi önkormányzatok számára jogszabályokban előírt kötelező feladatellátás biztosított legyen. Az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a törvény által kötelezően előírt önkormányzati feladat- és hatáskörök ellátását, finanszírozása a saját bevételek, vagy az erre a célra biztosított külön források terhére lehetséges. (A takarékosság jegyében megalkotott koncepció olvasható a paks.hu honlapon.)

Elfogadták a képviselő-testület 2023. évi munkatervének tervezetét. A tervezet a jogszabályi előírások és a képviselő-testület korábbi döntései alapján tárgyalandó napirendi pontokat tartalmazza. Jóváhagyták továbbá az ülésen a 2023. évi belső ellenőrzési tervet is.

Napirenden volt a polgármester beszámolója a Paksi Többcélú Kistérségi Társulási Tanácsban, a Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulási Tanácsban és a Paks és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsában végzett munkájáról, valamint beszámoló a Paksi Polgármesteri Hivatal munkájáról. (A beszámolókat az előterjesztések tartalmazzák, ezek a paks.hu oldalon elérhetők.)

Az önkormányzatot bevonták a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Elektromos Hulladékszállító Mintaprojektbe. A mintaprojekt három különböző helyszínen – köztük Pakson – valósul meg, helyszínenként tervezetten három-három elektromos hajtáslánccal felszerelt hordozójárművel. A gépjárműveket uniós nyílt eljárásban szerzik be, melyet tervezetten 2022 decemberében hirdetnek meg, az eljárás vége tervezetten 2023. március. A mindezek alapján elkészített közbeszerzési terv módosítását novemberi ülésén elfogadta a testület, most a közbeszerzés felelősségi rend és az adásvételi szerződés tervezetének jóváhagyásáról határoztak.

A tanácskozásról tudósít a TelePaks kistérségi televízió a Híradóban és bővebb összefoglalót ad december 16-án a Testületi tudósítások című magazinban. A testületi ülést a TelePaks televízió élőben közvetítette, a felvétel hamarosan felkerül a telepaks.net oldalra és a TelePaks YouTube-csatornájára.