Újabb egypontos győzelem, ezúttal idegenben

A Tisza partján lépett pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az összecsapás előtt a hazaiak a 12., a paksi csapat a 7. helyen állt a bajnoki táblázaton. Csirke Ferenc vezetőedző ezúttal sem számíthatott a vállsérüléssel gyógykezelt Frank Áronra, és a bokasérüléssel bajlódó Atkinson Juniorra. A Falco elleni mérkőzésen agyrázkódást szenvedett Gulyás Milán már együtt melegített a mérkőzés előtt a többiekkel. Az előző két mérkőzést kihagyó De’Monte Buckingham már a csapat rendelkezésére állt, kiállították a végleges sportorvosi engedélyét. Egy nehéz, rengeteg hibával tarkított mérkőzésen nyert az ASE.

Hazai zsákolással kezdődött a mérkőzés, majd egy közeli is kikötött az ASE gyűrűjében. Kicsit tanácstalanul mozogtak a piros-kékek, két perc telt el, mire Eilingsfeld 2+1-ével meglettek az első paksi pontok. Edwin közelről, Grubor büntetőkből növelte az ASE pontjait, az ötödik perc közepén 9-9-et mutatott az eredményjelző. Ezután egy 7-0-s hazai széria következett, időt is kért Csirke Ferenc a hatodik percben. Buckingham jól szállt be, egy triplával és egy kétpontossal tartotta a lépést csapata. Sok volt a védelmi hiba, a pontatlan dobás, a Szeged pedig ellépett 26-16-ra a kilencedik perc közepén. Jól sikerült azonban hajrázni a negyed végén, Eilingsfeld 2+1-es akciója majd Buckingham labdaszerzése után Pajor dobott ziccert, aztán Grubor süllyesztett el egy hárompontost, két pontra csökkent a paksi hátrány dudaszóra.

A második felvonás elején is a szegediek irányítottak, de Buckingham és Edwin középtávolija után a hazaiak időt kértek a harmadik perc végén egyenlő állásnál. Megint jöttek a hibák paksi oldalon, sokszor volt elképzelés nélküli a játék, Kovács Ákos révén a hatodik percben szerezte meg hatodik pontját a negyedben az ASE. Ezután Eilingsfeld majd Edwin kétszer is betalált, 34-36-nál időt kért a Szeged a kilencedik perc elején. Egy 5-0-s sorozattal újra a hazaiaknál volt az előny, azonban az utolsó percben Kovács Ákos először a jobb sarokból, majd a bal sarokból is bevágott egy-egy triplát, hárompontos előnnyel mehettek a szünetre a paksi piros-kékek.

Jól indult a harmadik negyed, Kovács Ákos kétszer volt eredményes, Grubor hármast, Edwin kétpontost dobott, a harmadik perc közepén időt kért a Szeged 43-51-es állásnál. A következő percekben sok-sok ki nem kényszerített hiba követte egymást mindkét oldalon, kimaradtak a dobások, sikerült feltüzelni a vendéglátókat. Két paksi duplával szemben két hazai tripla esett be, két pontra csökkent a Paks előnye. Az utolsó percben Kovács Ákos értékesítette büntetőit, sőt az ASE tovább növelhette volna előnyét, de az utolsó másodpercekben a háromszor is visszaszedett támadó lepattanókból sem találtak be.

A negyedik játékrészből még csak huszonnyolc másodperc telt el, és máris időt kért Csirke Ferenc, ennyi idő kellett, hogy kiegyenlítsenek a hazaiak. Eilingdfeld állt hadilábon a hazai védőkkel, és a bírókkal, a szegedi palánk alatt többször is nehezményezte, hogy az ellene elkövetett szabálytalanságokat nem fújták be. Megint kihagytak pár lehetőséget a piros-kékek, mire rendezték a sorokat. Edwin kétszer közelről, majd távolról is betalált, 59-66-ra alakítva az eredményt. Grubor is jól célzott középtávolról, azonban a hatodik perc elején egy kettessel feljöttek a vendéglátók négy pontra. Közel három percig egyik csapat sem tudott betalálni, az Atom sorra hagyta ki a jobbnál jobb helyzeteket, aztán két perccel a vége előtt egy triplával a Szeged megtörte a gólcsendet, és feljött 69-70-re. Továbbra is dadogott a labda, eladott labdából támadhatott a Szeged, kihagyták. Szerencsére az ellentámadásból Buckingham a lepattanót beterelte a gyűrűbe, 69-72 állt ekkor az eredményjelzőn. A hazaiak erejéből ezután még egy kétpontosra futotta, ismét csak egy pont volt a két csapat közt a különbség. Fél perccel a vége előtt az ASE támadott, de a távoli kísérlet lejött a vasról. A győzelemért jött a szegediek utolsó támadása, tizennégy másodperccel a játékidő vége előtt. Szerencsére a labda kifelé perdült a gyűrűről, a labdát Edwin szerezte meg, többre pedig már nem maradt idő.

Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 71-72 (26-24, 13-18, 16-17, 16-13). Atomerőmű SE: Gulyás -, Pajor 2, Taiwo -, Kovács Ákos 18/6, Eilingsfeld 10, Grubor 12/6, Csizmadia NJ, Buckingham 9/3, Edwin 21/3, Karosi NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív