Advent negyedik vasárnapján

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Péter, Paks polgármestere gyújtotta meg a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján vasárnap (12.18.). Mint mondta, karácsony a világon szinte mindenhol jelenlévő hagyomány, szokás, hangulat. – De hiszem, hogy ünnep csak ott lesz, ahol Krisztustól nem fosztják meg karácsony idejét. S ha így nézzük, akkor közel az idő, hogy megünnepeljük, hogy Isten egy gyermek arcában végleg kibékült az emberrel. Ezért advent negyedik vasárnapjának egyik legfontosabb üzenete: Sürget az idő, hogy kibéküljek önmagammal, a rám bízottakkal, a világgal. Mindazért, hogy az ünnep eredendő békéje tölthesse be szívünket, otthonainkat. Az a béke, melyről az ókori zsidó gondolkodás vallja, hogy nem pusztán a háború hiánya. A zsidóság gondolatai szerint a béke forrása három dologból tevődik össze: a szív békéje nem létezik család közössége nélkül. Ezért kívánom, hogy karácsony ünnepén legyen teljes minden családban az egymásra találás és az egymást szolgáló szeretet tiszta öröme.

A munka és a belőle fakadó gyarapodás nélkül nincs békés élet. Kívánom, hogy tudjunk értékelni minden jót, amit elértünk munkánk gyümölcseként és bízom abban is, hogy az újév minden kihívása mellett jelen lesz családjainkban a gyarapodás öröme és a belőle születő béke.

S az ószövetségi ember békéjének harmadik forrása a Végtelennel való harmónia, vagyis a teremtettség megélésnek öröme. Ma már, ha közlekedünk, talán mindenki GPS-t használ, melynek van egy fontos szolgáltatása: az újratervezés – mondta Szabó Péter.
Beszédét így zárta: kívánom, hogy advent fényeinek teljességénél tervezzük újra útjainkat, ha szükséges a szív békéje felé alázatban, egyszerűségben, megbocsátásban, a Végtelenbe kapaszkodó reményben, a szív szeretetének megannyi igaz arcában. Így kívánok békés karácsonyt és áldott újévet!

A gyertyagyújtás után színpadi műsor következett, és az adventi vásárba is várták a lakosságot. A paksi és a dunakömlődi nyugdíjasklubok jótékonysági süteményvásárt tartottak, a bevételt rászoruló családoknak ajánlják fel, akikhez a Paks Kistérségi Szociális Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának közreműködésével jut el az adomány.