Izgalmas végjátékban győzte le a Körmendet az ASE

Az idei utolsó hazai bajnoki mérkőzését játszotta a Gesztenyés úton az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A találkozó a vendég körmendiek számára bírt nagyobb téttel, egy vereség esetén veszélybe kerülhetett a Magyar Kupában való részvételük. A találkozó előtt az ASE az ötödik, míg a vasi csapat a nyolcadik helyet foglalta el a táblázaton. A paksi piros-kékek keretéből még mindig hiányzott a bokasérülésből lábadozó Atkinson Junior, és a vállsérülést szenvedett Frank Áron. A Körmend is két játékost nélkülözött, az amerikai irányító Wendell és a fiatal center Balogh sem volt bevethető.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Eilingsfeld a gyűrű alól szerezte az első pontokat, majd egy körmendi kettes után ismét ő talált be közelről. Egy távoli találattal átvette a vezetést a vasi csapat, de jött Grubor, és egymás után kétszer is betalált, 8-6-ot mutatott az eredményjelző. Kovács Ákos is betalált, a negyed közepén egyenlítettek a vendégek. Taiwo értékesítette büntetőit, majd Grubor labdát szerzett, és meg sem állt a vendéggyűrűig, négy pontra nőtt a paksi előny. Egy távoli kosárral 16-16-ra alakította az állást a vendég, Taiwo egy hatalmas zsákolással válaszolt. Egyenlő állásnál vágtak neki a csapatok az utolsó percnek, amiből az ASE jött ki jól. Biztos védekezés mellett előbb Buckingham, majd Edwin is közelről volt eredményes, majd pár másodperccel a vége előtt Buckingham távolról is mattolta a vendég védelmet.

A második felvonás elején Eilingsfeld, Grubor, majd újra az ASE erőcsatára talált be közelről, válaszul csak egy kettes érkezett, a harmadik perc közepén 31-20-nál időt kértek a vendégek. Pajor vette el a labdát Ferencz Csabától, és ziccerig vitte. Kétszer is betaláltak távolról, és egyszer közelről is a vasiak, válaszul Kovács Ákos hármasa érkezett csak, az ötödik percben 36-28-ra alakult az állás. Újra jól működött a hazai védekezés, Edwin távolija, Grubor és Eilingsfeld közelije után tizenkétpontos ASE vezetésnél időt kértek a vendégek a nyolcadik perc végén. Egy távoli találattal tízen belülre jöttek a piros-feketék, időt is kért rögtön Csirke Ferenc a tízedik perc elején. Buckingham betalált középtávolról, a vendégtámadást sikerült kivédekezni, megnyugtató paksi előnnyel ért véget az első félidő.

Kimaradtak a paksi helyzetek, a vendégek egy közelivel és egy távolival feljöttek hat pontra, időt kért az ASE. Buckingham hármasa esett be, de nem sikerült megőrizni az előnyt, két vendégközeli után tovább olvadt az előny. Edwin kettese esett be, majd Grubor szerzett labdát, és végig rohanva a pályán dobott ziccert. Egy időre beállt a 7-8 pont körüli különbség a két csapat között, az ASE nem tudott ellépni. A nyolcadik perc tájékán megtorpant az ASE, kimaradtak a lehetőségek, a vendégek pedig feljöttek 63-60-ra a kilencedik perc végén. Kovács Ákos betörésből volt eredményes, de dudaszóra beesett egy körmendi tripla, elment a megnyugtató előny.

Taiwo zsákolásával indult az utolsó felvonás, majd Pajor sülyesztett el egy hármast, Edwin labdaszerzés után zsákolt, két és fél perc elteltével 72-65-öt mutatott az eredményjelző. Taiwo pontjai után még hat ponttal ment az ASE, de két triplával és egy duplával átvették a vezetést a vendégek. Jött azonban a nagy kedvvel játszó Grubor, majd Edwin egy 2+1-es akcióval, és újra a paksi csapatnál volt az előny a hatodik percben. Egyre forróbb lett a hangulat, sok véleményes ítélet borzolta a kedélyeket. Kovács Ákos és Grubor volt ismét gólszerző, időt kértek a vendégek. Egy távoli találattal ismét három pontra csökkentették a hátrányt Ferenc Csabáék, azonban már faultolniuk kellett, Buckingham pedig a büntetővonalról bebiztosította a győzelmet.

Atomerőmű SE – Egis Körmend 88-84 (25-18, 21-17, 19-28, 23-21). Atomerőmű SE: Gulyás -, Pajor 5/3, Taiwo 8, Kovács Ákos 11/3, Eilingsfeld 16,Grubor 16, Géringer NJ, Csizmadia NJ, Edwin 18/3, Buckingham 14/6, Karosi NJ.

Csirke Ferenc: Mentálisan nagyon erős a csapatunk, a szurkolóktól hatalmas támogatást kaptunk, megyünk tovább. Boldog karácsonyt mindenkinek!