A Zaporizsjei Atomerőmű körüli helyzetről és a biztonsági övezet létrehozásáról tárgyalt a Roszatom vezérigazgatója a NAÜ főigazgatójával

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója újabb konzultációt tartott Moszkvában az ukrajnai Zaprizsjei Atomerőmű körül kialakult helyzetről és a létrehozandó nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozására vonatkozó nyilatkozatról.

Forrás: Roszatom

A konzultáción részt vett Alekszandr Trembickij, a Rosztyehnadzor, az Oroszországi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Felügyelet vezetője, Igor Kirillov, az Orosz Fegyveres Erők sugár-, vegyvédelmi és biológiai védelmi csapatainak főparancsoka, valamint Vlagyimir Masevszkij, az Orosz Nemzeti Gárda Objektumvédelmi igazgatóságának vezetője, és Igor Visnyevszkij, az Orosz Külügyminisztérium Atomsorompó- és fegyverzetellenőrzési főosztályának helyettes vezetője.

A találkozón megvitatták a Zaporizsjei Atomerőmű körül kialakítandó nukleáris biztonsági és védelmi övezettel kapcsolatos elképzeléseket, megállapították, hogy jelentősen közeledtek az álláspontok e biztonsági és védelmi övezet kialakítására vonatkozó nyilatkozattervezettel kapcsolatban.

A felek folytatják a tárgyalásokat, hogy a lehető leghamarabb megszövegezhessenek egy kölcsönösen elfogadható nyilatkozatot. Szó volt a Zaporizsjei Atomerőmű helyzetéról, illetve arról is, hogy miként lehet megnövelni az atomerőmű és az üzemeltetők otthonául szolgáló Energodar város villamosenergia- és hőellátásának biztonságát. Érintették az atomerőműben lévő NAÜ szakértői csoport tevékenységét is.

Mindkét fél érdeminek, hasznosnak és őszinte hangvételűnek minősítette a konzultációkat és megegyeztek a tárgyalások folytatásáról annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszülethessen egy közös nyilatkozat a Zaporizsjei Atomerőmű körüli biztonsági és védelmi övezetről.