Jó napot, mi újság? – Dr. Barta Anita

Irigylésre méltó az akaratereje, csillapíthatatlan a tudásvágya és tele van tervekkel. Dr. Barta Anita mostanáig öt diplomát szerzett, jelenleg autószerelő-képzésen vesz részt, mert mint autójogász szeretne biztos szakmai tudásra alapozni. A Barta Autó cégcsoport második generációs vezetője novemberben vette át a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által első ízben átadott Az év fiatal családi vállalkozója díjat. Ez alkalommal őt kérdeztük: jó napot, mi újság?

Dr. Barta Anita. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Újabban gyakorta kerül be a hírekbe a Barta Cégcsoport. Hol azért, mert Családbarát vállalkozás címet kapnak, hol azért, mert allergénmentes kávézót nyitnak, máskor meg azért, mert alapítványt hoznak létre és díjakat adnak át. A legfrissebb hír, hogy dr. Barta Anita cégvezető átvette Az év fiatal családi vállalkozója díjat. Ez – mint mondja – az első olyan elismerés, ami a személyes teljesítményének szól. Ezzel együtt büszke a mögötte álló kiváló csapatra, mert Pakson, a Suzuki Bartánál, a siófoki kávézóban, az Ételintoleranciás és Ételallergiás Gyermekekért és Családokért Alapítványnál is nagyon jó hátországa van. Anita ontja magából az ötleteket, kollégáira pedig számíthat a megvalósításban.

Arra, hogy beleszületett egy autós családi vállalkozásba, ahol immár átvette édesapjától a stafétát, adottságként, sőt lehetőségként tekintett. Az, hogy ezt nőként kapta feladatul, nem tényező számára: minden üzleti tárgyaláson úgy ül le, hogy kizárólag a cég érdekeit képviselje. Nehéz időszak után került mostani pozíciójába, édesanyját elveszítette, a szélesebb családi kapcsolatokon nyugvó cégcsoport szétvált. A veszteségek nagyon megviselték, de meg is erősítették. Az új útirányt már teljes mértékben ők jelölték ki, s ebben a generációváltás mellett a társadalmi szerepvállalás is fókuszba került.

Anita akkoriban vette kézbe második diplomáját, de a tanulással nem hagyott fel: ma már közgazdász, üzleti kommunikátor, igazságügyi igazgatási jogász, alapjogvédelmi szakjogász, s a doktori mellett jogosult az LL.M, azaz a „Master of Laws” cím viselésére is. – Álmom PhD-t, könyvet írni és oktatni – mondja terveiről. Hozzáfűzi, most a cégcsoporton belül is fókuszba került az oktatás. Egyrészt mindenki belső képzés keretében gyarapítja tudását, köztük ő maga is. Másrészt most folyik egy épület felújítása, amely gyakorlati képzőhelyként funkcionál majd. A képzésben várhatóan mások mellett a Gróf Széchenyi Család Alapítvánnyal is együttműködnek. Széchenyi Tímeával közös értékrenden, elveken alapuló szakmai barátságot ápolnak, és egyre szélesebb az együttműködés a két alapítvány között is.

– Mindig tiszteltem azokat az embereket, akik aktívan tevékenykednek, mondjuk ételt osztanak, segítenek a szegényeken. Úgy éreztem, cégcsoport szinten mi is elég erősek vagyunk ahhoz, hogy segítsünk, de olyasvalamit akartam, amit a munkámba lehet integrálni – idézi fel a Barta család által létrehozott alapítvány születését. Működésük jóval túlmutat az ételintolerancián, minden olyan értéket – környezetvédelmet, fenntarthatóságot – a zászlajukra tűznek, amit fontosnak éreznek. Nemrégiben adták át Az év egészségtudatos vállalata és Az év környezettudatos vállalata címeket.

– Apu ízig-vérig üzletember, de most már más területekre fókuszál, Melinda, a testvérem inkább művészlélek, ő marketinggel foglalkozik – fogalmaz Anita, aki az elsősorban autókereskedelemmel, -exporttal, -kölcsönzéssel foglalkozó cégcsoportot irányítja. Teszi mindezt úgy, hogy kétlaki életet él Pakson és Siófokon, és egy kétéves kislány édesanyja. Férje is üzletember, grafikai anyagok készítésével foglalkozik, nyomdái vannak. – Szabolccsal teljesen egyformák vagyunk, élni és élni hagyni a mottónk. Nagyon inspiráljuk egymást, imádunk dolgozni, értéket teremteni – árulja el. Azt sem rejti véka alá, hogy számára az a legnagyobb érték, ha új embert tud felvenni. Célja minél több munkahelyet, mégpedig minőségi munkahelyeket teremteni. Egy nagyon klassz, több száz fős Barta családról álmodik. Márpedig, ha ő álmodik, akkor meg is lesz, mert hihetetlen kitartás jellemzi. Ez véleménye szerint a jogi tanulmányai során acélosodott meg. Mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobban teljesítsen.

– Célom, hogy szakmailag nap mint nap átlépjem a komfortzónám határait, hogy mindig tapasztaljak újat, mindig tudjak a világról egy kicsivel többet. Úgy érzem, még nagyon sokat kell tanulnom és tapasztalnom – összegzi, hozzáfűzve, hogy véleménye szerint mindig mozgásban kell lenni, mert az tud jó döntést hozni, aki követi a változásokat.

Szabó Vanda

(Megjelent: Paksi Hírnök 2022. december 9. Jó napot, mi újság? sorozat)