Végig futott az eredmény után az ASE, a sok eladott labda megbosszulta magát

Az év utolsó bajnoki mérkőzését játszotta Székesfehérváron az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az alapszakasz 14. fordulója már úgymond visszavágó, a bajnoki rajton az ASE hazai pályán nagy izgalmak közepette, hosszabbításban győzte le 93-84-re a végső győzelemre is esélyesnek tartott Albát. A mai (12.29.) összecsapás előtt a hazaiak a harmadik, míg a paksi csapat az ötödik helyet foglalta el a tabellán.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Álmosan kezdett a paksi csapat, jobban pörgött a hazai társaság, a harmadik percben 7-2-re húztak el, a piros-kékek két pontját Edwin szerezte. A második hazai tripla után már nyolc pontra nőtt a kék-fehérek előnye. Javult a paksi védekezés és helyzetkihasználás, Atkinson, Eilingsfeld és Kovács Ákos is betalált közelről, 10-8-ra feljött az Atom. Eilingsfeld és Taiwo is csatlakozott a pontszerzőkhöz, de a védekezéssel újra gondok voltak, 17-13-ra vezetett a hazai társaság a nyolcadik percben. Eilingsfeld és Buckingham középtávolija után egyenlő lett az állás a tízedik perc elején, de a hátralévő nem egész ötven másodpercben csak az Alba szerzett pontokat.

Atkinson pontjaival tartotta a lépést az ASE, egészen a harmadik percig, időt kért Csirke Ferenc 27-22-nél. Taiwo zsákolt, majd Buckingham szerzett egy kétpontos kosarat, de mindig érkezett rá válasz, tartotta 3-4 pontos előnyét a hazai társaság. Mindez a hatodik percig tartott, amikor ismét időt kért az ASE, az Alba egy 2+1 és egy tripla után 39-29-re ellépett. Végre Eilingsfeld révén beesett az első paksi tripla is – tizedik kísérletre –, majd Kovács Ákos is betalált távolról, 41-36-ra alakult a mérkőzés állása. Az utolsó percben megint hibát hibára halmozott az Atom, kimaradt ziccer, eladott labda – 20 perc alatt 9 –, és máris ellépett kilenc ponttal a vendéglátó.

A nagyszünet után sem sokat változott a játék képe, tartotta tíz pont körüli előnyét az Alba, sok hiba és kevés elképzelés jellemezte a paksi csapat játékát, 57-44-nél jött is az időkérés. Buckingham 2+1 és Taiwo büntetői tíz pontra csökkentették a hátrányt, de nem sikerült feljebb zárkózni. Aztán néhány kivédekezett Alba-támadás, majd egy Eilingsfeld tripla, egy Grubor és Buckingham dupla, és az utolsó perc közepére öt pontra csökkent az ASE hátránya. Az utolsó másodpercekben négyszer is feltették a labdát a hazai gyűrűre a paksi támadók, de képtelenek voltak pontot szerezni.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az utolsó felvonás elején Atkinson kétszer is betalált közelről, egy pontra olvadt a hazai előny, de egy újabb eladott labda után büntetett az Alba, 67-62-nél időt kért Csirke Ferenc. Eilingsfeld és Edwin találatai után megint csak egy pont volt a vendéglátók előnye, de nem tudta kihasználni lehetőségeit az Atom, és újabb eladott labda után 74-68-ra alakult az állás. Buckingham talált be, majd Kovács Ákos szerzett labdát a felezővonalnál, és szerzett ziccert, 74-73-ra hozta fel csapatát. Másfél perccel a vége előtt hatpontos fehérvári vezetésnél időt kért az ASE, de egy újabb eladott labda után nyolc pontra nőtt a paksi hátrány. Edwin hármasa után 81-76-ot mutatott az eredményjelző, harminchárom másodperc volt még hátra. Az Albacomp támadott, már csak bő tíz másodperc volt vissza, amikor mindenki leállt, várva a dudaszót. A hazaiak játékosa, Somogyi azonban gondolt egyet, és négy másodperccel a vége előtt senkitől sem zavartatva még dobott egy hárompontost, sportszerűségből jelesre vizsgázva. Szerencsére az ASE Pakson kilenc ponttal győzött, így az alapszakasz végén egyenlő állásnál Kovácsék beelőzhetik a kék-fehéreket.

Többen is indiszponáltan, figyelmetlenül játszottak, hiába nyerte meg a lepattanócsatát az Atom, a tizennyolc eladott labda megbosszulta magát.

Arconic-Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 84-76 (21-17, 24-19, 18-22, 21-18). Atomerőmű SE: Pajor -, Taiwo 5, Kovács Ákos 10/3, Eilingsfeld 22/6, Grubor 4, Csizmadia NJ, Edwin 10/3, Atkinson Jr. 13, Buckingham 12/3, Karosi NJ.