Összefoglaló 2022 legfontosabb eseményeiről

Településvezetőknek adott tájékoztatást az atomerőmű vezetése január 6-án Balatonfüreden. Pekárik Géza vezérigazgató értékelve a 2022-es esztendőt elmondta, hogy biztonsági szempontból impozáns év volt, hiszen mindössze négy említésre méltó esemény történt. Tavaly összesen húsz, úgynevezett blokknaphiány történt, emiatt várhatóan szerényebbek lesznek a gazdasági eredmények.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– 2022-ben is megfelelő volt az atomerőmű biztonsági teljesítménye, illetve impozánsnak is nevezném – ezzel a gondolattal kezdte Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a TEIT települések polgármestereinek tartott, a 2022-es esztendő legfontosabb eseményeiről szóló beszámolót. Szavai szerint a jelentésköteles események száma összesen négy volt a csökkenés évről évre megfigyelhető, 2020-ban tíz, 2021-ben pedig tizenöt-tizenhat ilyen típusú eseményt rögzítettek. Az operatív kollektív dózis is és a munkabaleseti mutató is jóval a határérték alatt maradtak. Külön kiemelte, hogy a tűzesetek száma nulla volt a létesítményben tavaly.

A termelési eredménynél a vezérigazgató szerint nem ilyen jók az arányok. Generátormeghibásodás is nehezítette a termelést, ami miatt szerényebb gazdasági eredményre számít a cég. Húsz úgynevezett blokknaphiánnyal összesen 15 812,4 Gigawattóra (GWh) mennyiséget termelt a négy blokk.

A vezérigazgató elmondta, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt az atomerőműre vetülő legkomolyabb probléma az üzemanyagellátás kérdéskörét érintette tavaly. Ezen a területen is kiemelkedő teljesítmény nyújtottak a cég dolgozói, így módosított útvonalakon biztosított volt az üzemanyag-beszállítás.

Az évértékelő informális beszélgetésen a településvezetők az üzemidő-hosszabbítás projektről is tájékoztatást kaptak. Czibula Mihály kiemelt projektvezető előadásában azt mondta, hogy rendkívül összetett a feladat. Az egyik legnagyobb kihívás szerinte az, hogyan ütemezzék a rekonstrukciókat, majd azt követően hogyan hajtsák végre úgy, hogy közben a rendelkezésre állás a lehető legmagasabb szintű legyen. Energiastratégiai, klímavédelmi és ellátásbiztonsági okokból is szükséges a paksi atomerőmű meglévő négy blokkjának további üzemidő-hosszabbítása. A projektről tavaly december elején döntött az országgyűlés.

A találkozón a településvezetőknek lehetőségük adódott arra is, hogy feltegyék kérdéseiket, megfogalmazzák észrevételeiket. Gáncs István, a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) alelnöke szerint a kihívások ellenére sikeres évet zárt a társulás.

Az eseményről bővebben olvashatnak a Paksi Hírnök január 13-i számában, illetve összefoglalót ad a TelePaks televízió Közélet közelről című magazinjának mai adásában (01.09.)