Vezetőváltás az atomerőműben

Távozik posztjáról Pekárik Géza, az atomerőmű első számú vezetőjét Horváth Péter János, a MEKH elnöke váltja.

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Huszonöt évnyi, a Paksi Atomerőműben végzett munka után váltották le az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatóját. Pekárik Géza a vg.hu által készített összeállítás szerint erőgépész üzemmérnök és reaktortechnikai szakmérnök, 1987 óta dolgozott a társaságnál, amelynek 2005-től a műszaki igazgatója, 2017-től a műszaki vezérigazgató-helyettese, 2019 februárjától pedig a vezérigazgatója volt. 2011-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

Utódja nem nukleáris területről, de szintén az energiaiparból érkezett. Horváth Péter János szintén tekintélyes energetikai tapasztalatokra tett szert és szintén magas állami kitüntetés birtokosa: 2013-ban kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Moszkvában olajmérnöknek, Budapesten külgazdasági mérnöknek tanult, végül Pécsen címzetes egyetemi docensi címet szerzett. Tárgyalási szinten beszél angolul és oroszul. Mostanáig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökeként dolgozott. Pályája első éveiben a Mol csoportnál, illetve az Ural Groupnál dolgozott vezetői, felső vezetői beosztásokban, ezután három évig az energiahivatal elnöke volt. Következett az MVM vezérigazgatói, az ENKSZ elnök-vezérigazgatói, végül a Mátrai Erőmű vezérigazgatói széke. A MEKH élére 2020-ban nevezték ki. Pályája során vezérigazgatói tanácsadói, majd energetikai tanácsadói feladata is volt a Főgáznál, illetve az Opus Globálnál.

A vg.hu összeállítása emlékeztet rá, hogy a közelmúltban sok minden megváltozott a hazai energiaipar irányításának a legfelső szintjén. Mindenekelőtt létrejött az Energiaügyi Minisztérium, amely az energiapolitika egységes irányításáért felel, és az energiahivatal hatásköreinek többségét is átveszi. Az energiahivatal vezetését az MVM vezérigazgató-helyettesi székéből átülő Juhász Edit általános és jogi vezérigazgató-helyettes veszi át. Továbbra is nyitott a kérdés, hogy ki lesz az MVM Zrt. első embere. A 2021 szeptemberében kinevezett vezérigazgató, Czepek Gábor ugyanis az új minisztérium közigazgatási államtitkáraként folytatja pályafutását.