Ilyen volt a TEIT számára 2022

– Az alapműködésben, az alapvető feladatok tekintetében átlagos évet zár a TEIT, de az energiaválság szorosabb együttműködést, közös gondolkodást igényelt – értékelte Gáncs István a 2022-es esztendőt. A társulás társelnöke, Tengelic polgármestere a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás idei első találkozója után beszélt a TelePaks Médiacentrumnak arról, hogy 2022 az alaptevékenységüket illetően nem volt különleges év, de a szomszédban zajló háború új helyzetet teremtett.

– A háború és annak hatásai minden településre hatással van, erre senki nem tudott felkészülni, nem voltak forgatókönyvek. Ezért a településvezetőktől sokkal intenzívebb kapcsolattartást igényelt. Megosztottuk a tapasztalatainkat, tanácsot kértünk egymástól – fogalmazott. Kiemelte az energiaárak változását. Amikor a korábbiakhoz képest 7-8-szoros árakkal szembesültek, mindenkitől újratervezést igényelt, amihez nem volt iránymutatás.

Gáncs István hozzáfűzte, hogy ugyanakkor magában az alapműködésben, a TEIT által vállalt és végzett alapfeladatokban nem volt jelentős változás. A kommunikáció, információtovábbítás és az együttműködés a Paksi Atomerőművel, az RHK Kft.-vel a megszokott mederben folyt. – Ez egy harmincéves társulás szilárd elképzelésekkel, stabil koncepcióval – húzta alá a társelnök. Arra is kitért, hogy 2022-ben elveszítették egy társukat (Dunaszentbenedek polgármesterét – a szerk.), amire még eddig nem volt példa, és ami nagyon megrendítette a közösséget. Voltak időközi választások, új tagok kerültek a testületbe. – Négy-öt új embert ismertünk meg, ők a TEIT család tagjai lettek. A mostani helyzetben nekünk sincs könnyű dolgunk, nemhogy nekik, ezért segíteni fogjuk őket – hangsúlyozta. Értékelése szerint az együttműködés nagyon jó, mindent elkövetnek a régióért, a társulás közigazgatási területen élő 65 ezer emberért. – A problémákról korrektül és tabuk nélkül tudunk beszélni. Ez ebben az időszakban különösen felértékelődik – jegyezte meg. A 2023-as évet illetően a TEIT társelnöke úgy látja, ahhoz, hogy ezt a nehéz időszakot átvészeljék a települések, minden szakmai tapasztalatra, tudásra szükség lesz.

Gáncs István arra a kérdésre, hogy a Századvég felmérése szerint Európában az atompártiak aránya 26 százalékról 40 százalékra emelkedett, az ellenzők aránya pedig hasonló mértékben csökkent, a következőképpen reagált: Azoknak, akik a tények ismerete és kellő tudás nélkül szajkózták atomenergiaellenes nézeteiket, rá kellett jönniük, hogy nincs más megoldás. Egyre több ember számára világos, hogy az atomenergia kiszámítható, a hozzáértő kezekben lévő atomerőművek mindig rendelkezésre állnak, miközben a megújulók kiszámíthatatlanok, tárolásukra nincs lehetőség. – Mi Magyarországon és itt a TEIT térségében speciális helyzetben vagyunk, mert van atomerőművünk. Amellett, hogy az új blokkok üzembe állnak majd, immár az üzemidő-hosszabbítás is napirenden van, így biztosítani lehet az életünkhöz nélkülözhetetlen energiát – összegzett Gáncs István.