Hidrogén-üzemanyagcellás buszra szállhattak fel az utasok

Három napig közlekedett demonstrációs jelleggel egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz Pakson, a JIVE-2 projekt részeként. Ez az eddigi legnagyobb uniós társfinanszírozású hidrogénbuszprogram Európában. A január 16. és 18. közötti programon hidrogén busz konferenciát, szakmai és pályaorientációs napot is szerveztek ahhoz kapcsolódóan, hogy a busz ebben az időszakban részt vett Paks közösségi közlekedésében, az 1-es vonalon. Az utasok díjmentesen vehették igénybe a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület, a Toyota–CaetanoBus, a Messer Hungarogáz Kft. és a Paksi Közlekedési Kft. együttműködésében közlekedő hidrogénüzemű buszt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A zéró károsanyag kibocsátással és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő, Portugáliában gyártott, háromajtós „Toyota–Caetano H2.City Gold” típusú busz január 13-án érkezett Paksra. A 12 méter hosszú, 85 férőhelyes jármű különlegessége, hogy egy töltéssel 400 kilométer megtételére képes, a tankolás pedig mindössze 9 percet vesz igénybe. A tartályokban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson.

A demonstrációs mintaprojekt magyarországi koordinátora a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület, a program hazai mobilitási partnere pedig a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A Messer Hungarogáz Kft. technológiai támogatást nyújt, a hidrogén-töltőállomást és az üzemanyagot biztosítja. A Paksi Közlekedési Kft. üzemelteti a járművet a közösségi közlekedésben. Az EU társfinanszírozásával a Közép- és Kelet-Európában útjára indított JIVE-2 (Közös Kezdeményezés a Hidrogénjárművekért Európa-szerte) program az eddigi legnagyobb üzemanyagcellás busz projekt Európában, melynek célja, hogy előmozdítsa a hidrogén meghajtású buszok kereskedelmi forgalomba hozatalát és a kapcsolódó hidrogéntöltő-infrastruktúra kiépítését. A teljes európai ellátási láncot lefedő Európai Hidrogén Egyesület szintén részt vesz a demonstrációs mintaprojektben.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Kiemelt cél, hogy a közösségi közlekedésben csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. Ebben nagy szerepe van a – 2021-ben elfogadott, Nemzeti Hidrogénstratégia részét képező – Zöld Busz Programnak, amelynek részeként a tavaly februári budapesti demonstrációs mintaprojekt után már második alkalommal vesz részt a közösségi közlekedésben üzemanyag-cellás autóbusz Magyarországon – hangsúlyozta Weingartner Balázs. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a hidrogén hosszú távon az energia tárolására is jó megoldást jelent, emellett egyértelműen ez a jövő egyik hatékony hajtáslánca.

Nagy lehetőségek állnak a hidrogén előtt, az üzemanyagcellás hajtáslánc a buszközlekedésben is kiemelkedő szerepet kaphat majd a jövőben az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint. Deli Daniella hozzátette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a környezetbarát megoldás mielőbb elterjedjen hazánkban, és a HUMDA által koordinált Zöld Busz Programmal együtt hozzájáruljon a 2050-es klímacéljaink eléréshez.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter, Paks polgármestere a roadshow-t indító sajtótájékoztatón hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy a Paksi Közlekedési Kft. lehet az első vállalat, amely a JIVE2 projekt keretében megvalósuló rendezvény egyetlen magyar résztvevője. Hozzátette, hogy a város 2021 elején nemet mondott a szén-dioxid kibocsátásra azzal, hogy a helyi járatú tömegközlekedést átalakította. Azóta tíz, teljesen elektromos busz viszi az utasokat.

A Paksi Közlekedési Kft. nem titkolt szándéka egyébként, hogy az eddig remekül teljesítő flottát a jövőben hidrogén meghajtású autóbusszal kívánják bővíteni.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A hidrogén üzemanyagcellás busz január 16. és 18. között az 1-es vonalon szállította az utasokat. Ebben az időszakban nem kellett jegyet váltani az utazáshoz. A JIVE2 projekt részeként, a paksi roadshow-n pályaorientációs napot is tartottak a szervezők. A programon hazai egyetemek előadói, képviselői ismertették a diákokkal a hidrogéntechnológia aktuális helyzetét.