A magyar kultúra napja alkalmából

„A kultúra megőriz és megújít, személyeket átjáró közösséget és maradandó értéket teremt.” Ezzel a Wolfarth Pannenberg filozófustól való idézettel kezdte köszöntőjét Szabó Péter polgármester a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozat megnyitóján a Csengey Dénes Kulturális Központban. Emlékeztetett, hogy az ünnep gondolata 1989-ben a rendszerváltás hajnalán fogalmazódott meg a Himnusz megírásának napjához kötve, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imánk megírását.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Éppen Kölcsey kora, a reformkor mutat rá az idézet igazságára, hiszen a 19. század elején, Magyarországon sok minden veszni látszott. De a változás és a későbbi megújulás éppen abból indulhatott, hogy őseink ragaszkodtak nyelvünkhöz, melyet a későbbi évtizedekben jelentősen megújítottak. Megőrizték népzenénket, melyet bő egy évszázaddal később Kodály, Bartók, Bárdos méltán világhírűvé tettek. De elődeink hittek abban is, hogy a magyar szellem kiművelése és tudós emberek képzése nélkül nincs nemzeti megújulás, gazdasági fejlődés, modern európai élet – mondta a polgármester.

Kiemelte, hogy a kultúra az emberi személy örök értékeiből és méltóságából, az alkotás, vagyis az önkifejezés vágyából, és az alkotói tevékenységből, valamint a befogadó személyes nyitottságából születik. – A kultúra tehát valóban személyes közösséget teremtő erő, mely személytől személyig hat. Így lesz a magyar kultúra személyesen csak a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, látták emberi közösségeiket. A kultúránk az, ahogy mi, magyarként felfogjuk és megéljük emberi létünk minden rezzenését. Ez az amire büszkék lehetünk, mert megtartott, különlegessé, és számtalanszor elismertté tett bennünket a világ előtt nyelvünk, művészetünk, zenénk által – fogalmazott.

– Hiszem, hogy a kultúra a túltekintés nagy adománya az ember életében. Hiszen a művészetek és kultúra megannyi arca segíti az embert túltekinteni bánatán, veszteségein az élet kudarcain és megérteti velünk az élet mélyebb és örök tartalmát is. És ez a mai nehéz, félelmekkel, bizonytalansággal teli időszakban igazi kapaszkodó és menedék lehet az ember lelkének, személyének – hangsúlyozta Szabó Péter.

Zárógondolataiban, kiemelve, hogy a valódi kultúra elgondolkodtat, gazdagít és felemel, megköszönte mindazok munkáját, akik tevékenységükkel gazdagítanak és felemelnek minket, őrzik és gazdagítják városunk közösségének kulturális értékeit, hagyományait.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az est Joós Tamás, Hegyi Norbert: Cseh Tamás – Estjével folytatódott. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozatban nyitották meg délután a kuturális központban Koszorús Aranka madocsai nyugdíjas óvónő festménytárlatát. A különböző technikákkal és témákban alkotó művész kiállítását Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere nyitotta meg. Közreműködött Tibai Eszter, valamint a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola növendékei: Tógyer Zsófia, Nős Dalma és tanáruk, Gajzágó Mariann. A kiállítás február 10-ig tekinthető meg a kulturális központ nyitva tartási idejében.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal