Évet értékelt az Atomerőmű Tűzoltóság

Évértékelő állománygyűlést tartott az Atomerőmű Tűzoltóság és az Atomerőmű Mentőszolgálat. Erre a koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után kerülhetett ismét sor.

Fotó: Tolna VMKI

Pesztericz Rajmund, az Atomerőmű Tűzoltóság parancsnoka ismertette a 2022-es esztendőben elvégzett munkát, beszámolóját kiegészítette az elmúlt három év statisztikáival, amelyben részletesen kitért a járványügyi veszélyhelyzet idején bővült feladatrendszer kihívásaira.

A tűzoltóság elsődleges feladata az atomerőmű tűzvédelmének biztosítása, ami az operatív munka mellett számos egyéb, szerződésben foglalt feladatot is magában foglal. Az Atomerőmű Tűzoltóság készenléti állományát tavaly 122 alkalommal riasztották. A tudás szinten tartásához folyamatos képzések szükségesek, illetve azok számonkérése és ellenőrzése is elengedhetetlen, melyekből tavaly sem szűkölködött az atomerőmű tűzoltóságának állománya. Pesztericz Rajmund beszélt az önállóan és a hivatásosokkal közösen végrehajtott gyakorlatokról, az erőmű és a szakma népszerűsítését szolgáló bemutatókról, a tűzoltószakmai és sportversenyeken elért kiváló eredményekről, melyekre a felkészülés a szakmai munka színvonalát emeli.

Az üzemi mentőszolgálat tevékenységéről dr. Szvitán Gábor számolt be. Elmondta, hogy a szervezet sürgősségi, illetve nukleáris energiával kapcsolatos ismeretekben jártas szakembergárdából áll, akik a nap huszonnégy órájában készenlétben állnak. A mentőápolók és a mentőjármű vezetői beosztott tűzoltók. Munkájuk ellátásához nélkülözhetetlen a megfelelő technikai háttér biztosítása, aminek érdekében 2018-ban egy új, országos viszonylatban is kiemelkedő technikai felszereltségű mentőautóval gazdagodtak. Kitért arra is, hogy a munkahelyen jelentkező akut esetek 36 százalékát azonnal sikerült orvosolni az elsősegélynyújtó helyen, így a munkavállaló visszatérhetett a műszakjába.

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes azt mondta, hogy az atomerőmű létesítményi tűzoltósága Tolna vármegye tűzvédelmében is jelentős szerepet tölt be. Kitért a biztonság fogalmának napjainkban történő jelentőségére, továbbá hangsúlyozta a megelőzés, valamint a szakmai és gyakorlati ismeretek elsajátításának fontosságát, amihez feltétlenül társulnia kell az elkötelezettségnek, annak érdekében, hogy hosszú távon szavatolják az általunk ismert, megteremtett biztonság fogalmát. Méltatta a létesítményi tűzoltóság előző éves teljesítményét, és kérte, hogy az elkövetkezendő időszak sikerei érdekében a szervezetek őrizzék meg szoros együttműködésüket.

(Forrás: tolna.katasztrofavedelem.hu)