Svábbált tartottak Pakson

Hosszabb kihagyás után ismét megrendezte hagyományos svábbálját a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A vendégeket ez alkalommal a Csengey Dénes Kulturális Központba invitálták.

A paksi svábbál története az 1990-es évek első feléig nyúlik vissza. Szervezője az akkoriban megalakult paksi sváb zenekar, majd az ebből létrejött Roger Schilling Fúvószenekar volt, 1998-tól pedig a német nemzetiségi önkormányzat programja. A nagy múltú bálnak több helyszíne volt az évek során, volt, hogy az ASE sportcsarnokába, volt, hogy az egykori Csillag Étterembe, és volt, hogy az ESZI sportcsarnokába hívták a bálozókat, de a legtöbbször a dunakömlődi faluházba.

Forrás: TelePaks

– Az idén különösen nagy volt a várakozás, hiszen a koronavírus-járvány miatt 2021-ben és 2022-ben nem volt lehetőségünk megtartani ezt a hagyományos rendezvényünket. A körülbelül 150-180 fős törzsközönségünk mellett egyre többen érkeznek az ország különböző pontjairól. Voltak vendégeink Győrből, Veszprémből, Pest megyei és Baranya megyei német nemzetiségi településekről, és a szomszédságból, Györkönyből és Németkérről is szép számmal érkeztek vendégek – tájékoztatott Féhr György, a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a bál megrendezésének céljáról azt mondta: összerendezni azt, ami összetartozik. – Azok számára, akiknek még fontos a sváb identitásuk megőrzése, lehetőséget kívánunk adni a bállal a találkozásra, beszélgetésre, minőségi szórakozásra – fejtette ki.

Forrás: TelePaks

Az idei bálon felléptek a tízéves Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület táncosai. Az esten a zenét a Roger Schilling Fúvószenekar illetve a Szomorer Jungs Kapelle vagyis a Szomori Fiúk Zenekar biztosították. A bált talán azért is előzte meg nagy várakozás, mert változott a helyszín. – Az energiamegtakarítást célzó városi intézkedések részeként átmenetileg zárva van a faluház, így a Csengey Dénes Kulturális Központ biztosított megfelelő helyszínt. Féhr György elmondta, hogy az eddigi visszajelzések alapján a nagyobb, szellősebb tér szimpatikus volt mind a fellépők mind a közönség számára. A hangulat is kiváló volt a hajnalba nyúló bálon.