Egyre fogy a csapat, magabiztosan nyert a Falco

Szombathelyre látogatott az ASE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A bajnoki címvédő Falco hazai pályán szenvedett meglepő vereséget a hétvégén a DEAC-tól, míg a paksi csapat a legutóbbi három mérkőzését megnyerte. A két csapat a 8. fordulóban szoros meccset játszott az Atomvárosban, akkor a vas megyeiek 84-77-re nyertek. A piros-kékeknél hiányzott: Taiwo, Grubor, Gulyás, Frank, Kovács Ákos még nem gyógyult fel teljesen, csak a kispadról figyelte a társakat. A mérkőzést magabiztosan nyerte a Falco, felőrölte a sok játékosát nélkülöző paksi csapatot.

Atkinson büntetőből, majd távolról talált be, két közeli érkezett válaszként, három perc elteltével 4-4 volt az állás. Sajnos Edwin hamar beszedett két személyi hibát, ezért később már nem merte teljesen odatenni magát védekezésben. Eilingsfeld kétszer is eredményes volt, közép távoli dobásai után 6-10 állt az eredményjelzőn. Edwin 2+1-e, majd két büntetője is utat talált a gyűrűbe, öt ponttal ellépett a paksi csapat. Jól védekeztek, és eredményesen támadtak a piros-kékek, a frissen beállt Kékesi Kolos triplájával már húsz pont fölé jutottak. Csizmadia sapkázta le Tibyt a paksi palánk alatt, a negyed végén Eilingsfeld hétpontosra növelte az ASE előnyét.

A második felvonás elején más ritmusban kezdett játszani a Falco, Perl is pályára lépett, és egy 10-0-s rohammal átvették a vezetést. A következő percekben Edwin szállította a paksi pontokat, büntetőből és közelről egyaránt eredményes volt, 30-32-t mutatott az eredményjelző a hatodik perc közepén. Eilingsfeld és Atkinson révén még átvette a vezetést az ASE, de az utolsó percekben két hárompontossal, és büntetőkkel hat ponttal ellépett a vendéglátó a negyed végére.

A nagyszünet után két triplát is dobtak gyorsan a hazaiak, tíz pontra nőtt az előnyük. Az ötödik perc elején még egyszer sikerült feljönni öt pontra, Buckingham távoli és Edwin közeli találata után 53-48-at mutatott az eredményjelző. Folyamatosan küldte a friss játékosokat a pályára a Falco, míg a paksi csapatnál a három külföldi és Eilingsfeld csak minimális pihenőket kaptak. A nyolcadik perc vége felé aztán már egyszerre volt a pályán három fiatal, Csizmadia, Karosi és Kékesi, ekkor már 14 ponttal vezettek a hazaiak.

Az utolsó tíz percben két perc alatt húsz pontra nőtt a hazai előny. Kékesi mutatta meg, hogy miért is korosztályos válogatott, először lesapkázta Perl Zoltánt, majd dobott egy három pontot érő kosarat. A harmadik perctől lehozta a külföldieket, és Eilingsfeldet a pályáról Csirke Ferenc, a meccs végéig hátralévő időben csak magyar fiatal játékosok voltak a pályán. Fokozatosan nőtt a hazai előny, de azért Pajor és Csizmadia is betalált. A Falco mestere nem bízott semmit a véletlenre, csapata huszonhárompontos előnyénél küldte pályára a tartalékokat, úgy két perccel a játékidő lejárta előtt. Az utolsó percben Kékesi még betalált távolról, Pajor közelről, amit lehetett kihoztak a meccsből a piros-kékek.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Atomerőmű SE 92-67 (18-25, 25-12, 21-11, 28-19). Atomerőmű SE: Pajor 7/3, Csizmadia -, Eilingsfeld 10, Kovács Á. NJ, Buckingham 5/3, Edwin 20, Atkinson 14/3, Karosi 2, Géringer -, Kékesi 9/9.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks