Hatpontos vereség Debrecenben

Szerdán (02.01.) a nyugati határszélen, Szombathelyen lépett pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata, ma pedig (02.04.) a keleti végeken, Debrecenben játszott bajnoki mérkőzést. Sok idő nem volt a két összecsapás között, ebben a pár napban leginkább a regenerálódáson és a kisebb sérülések kúrálásán volt a hangsúly. Ezúttal is sok játékosára nem számíthatott Csirke Ferenc vezetőedző: Kovács Ákos, Milos Grubor, Gulyás Milán és Samuel Taiwo nem voltak bevethetők.

Atkinson pontjaival az ASE indította a mérkőzést, Tóth Ádám válaszolt hazai részről. Ellépett a DEAC 8-4-re, Edwin, Atkinson és Eilingsfeld találatai után 8-10-et mutatott az eredményjelző. Ezután beesett két hazai tripla, majd egy középtávoli, és egy újabb hárompontos, paksi részről csak két büntető jutott a gyűrűbe, 19-12-nél időt kért az Atom. Az utolsó percekben Buckingham pontjaival sikerült öt pontra zárkózni, de egy távoli találattal a végszó a hazaiaké volt.

A második negyed elején már 12 ponttal is vezetett a DEAC, aztán a negyedik perc végére Buckingham két közelije és Eilingsfeld triplája révén egy 7-0-s rohammal 30-25-re alakult az állás, időt kértek a vendéglátók. Egy ideig tartotta a lépést a Paks, majd ellépett hét ponttal a Debrecen, azonban Edwin triplája és Atkinson ziccere után 38-34-re alakult az állás. Hazai tripla után a 22. születésnapját ünneplő Pajor Dávid is beköszönt távolról, de az utolsó másodpercekben még két büntetővel egálra hozta a negyedet a fekete-fehér társaság.

Nagyon jól indult a második félidő, az agilisan játszó Atkinson és Eilingsfeld révén egy 9-0-s szériával átvette a vezetést az ASE a harmadik perc elején. Az előnyt sokáig sikerült megtartani, a hetedik perc közepén egy debreceni kétpontos találat után 55-53-nál kért időt Csirke Ferenc. Pajor közelről egyenlített, majd a hazaiak szereztek négy pontot, amit Edwin büntetőkkel, és Atkinson a gyűrű alól egalizált, de megint a DEAC-é volt az utolsó kosár, kétpontos hátrányból várta az Atom az utolsó felvonást.

A harmadik perc közepéig egyik fél sem talált a gyűrűbe, sok volt a hiba, a rossz passz mind a két oldalon. Ezután a vendéglátók távolról, közelről, és ismét távolról voltak eredményesek, válaszként csak egy Buckingham büntető érkezett, 69-60-ra változott az eredmény. Mint később kiderült, ez a kis rövidzárlat eldöntötte a mérkőzés sorsát, küzdöttek a piros-kékek, de a Debrecen biztosan őrizte előnyét. A lefújás előtt öt másodperccel Buckingham triplájával még feljött 79-75-re az ASE, azonban egy felesleges paksi szabálytalanság után immár negyedszer is a vendéglátók szerezték az utolsó találatot, és nyerték a mérkőzést.

DEAC – Atomerőmű SE 81-75 (26-18, 19-19, 16-22, 20-16). Atomerőmű SE: Frank NJ, Pajor 5/3, Eilingsfeld 13/3, Buckingham 14/3, Edwin 16/3, Atkinson 27, Karosi -, Csizmadia NJ, Géringer NJ, Kékesi -.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív