Roszatom: jövőre indulhat Paks II. építése

Szerződés szerint zajlik a Paks II. építése – mondta a Roszatom vezérigazgatója kedden (02.07.) újságíróknak. A TASZSZ beszámolója alapján az MTI azt írta, hogy Alekszej Lihacsov az új paksi blokkok építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”.

Az atomenergia konszern vezetője azt mondta, hogy a munka a szerződésnek megfelelően zajlik. – Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk – mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ beszámolójában arra is kitért, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó paksi atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. Mint írják, a létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Fotó: paks2.hu