Nagy küzdelemben vereség a Szolnoktól

Nagyon fontos mérkőzést játszott az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata, a bajnokság huszadik fordulójában a Szolnoki Olajbányászt látta vendégül a Gesztenyés úton. A Tisza-partiak a második, a paksi csapat a hatodik helyet foglalta el a mérkőzés előtt a táblázaton. Mind a két csapat két vesztes mérkőzés után igyekezett javítani, a piros-feketék a Debrecentől és a Kecskeméttől kaptak ki, míg az ASE Szombathelyen és Debrecenben maradt alul. A piros-kékek teljesítményét erősen befolyásolta, hogy Csirke Ferencnek öt játékosa is hiányzott betegség és sérülés miatt az előző fordulókban, a mai meccsen (02.11.) azonban már csak Gulyás Milán nem tudott pályára lépni.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Agilisan, jó tempóban kezdte az ASE a mérkőzést, rögtön az elején Edwin 2+1-ével megszerezte a vezetést. Eilingsfeld és Atkinson közelről találtak be, Edwin újabb kétpontosával 9-4-re alakult az állás. A vendégek szigorítottak a védekezésen, támadásban pedig kétszer is betaláltak egymás után, egy pontra fogyott a paksi előny. Gyorsan ritmust váltottak a hazaiak, egy 9-2-es sorozattal elléptek, Edwin triplája után, 18-10-nél időt kértek a szolnokiak a hetedik perc elején. Kovács Ákos büntetőivel tíz pontra nőtt a paksi előny, amihez Eilingsfeld még kettőt hozzátett. Egy 8-0-s szériával 22-18-ra zárkóztak a piros-feketék, de a végjátékban Edwin 2+1-ével és Eilingsfeld távoli találatával tízpontos ASE előnnyel ért véget az első tíz perc.

Hullámzó játékot hozott az első pár perc, a vendégek felzárkózási kísérleteit rendre visszaverték a hazaiak, de a negyedik perc elejére két triplával öt pontra csökkentette hátrányát a Szolnok. A legjobbkor jött Buckingham hárompontosa, ami után 39-31-et mutatott az eredményjelző. Edwin és Taiwo ketteseivel újra elhúzott tíz ponttal az Atom, 43-33-nál időt kértek a Tisza-partiak. Egy vendég közeli találat után elég volt egy figyelmetlenség labdafelhozatalkor, a szolnokiak elvették a labdát, és könnyű kosarat szereztek. Hiába kért időt Csirke Ferenc, tovább tartott a rövidzárlat, újabb két közeli vendég találat után két pontra csökkent a hazai előny. Az utolsó másodpercekben a hazaiak támadhattak, és Milos Grubor távoli találatával ötpontos előnnyel zárták az első félidőt.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A harmadik negyed elején még nem telt el két perc és egy távoli és egy közeli találattal egyenlítettek a szolnokiak. Felforrósodott a levegő, nem bírták a feszültséget a vendégek, a vezetőedzőjük, játékosuk kapott sportszerűtlen magatartásért büntetést, Edwin pedig sorra értékesítette a büntetőket. Buckingham és Grubor is értékesítette egy-egy büntetőjét, nyolc pontra nőtt a paksi előny. Grubor triplája és Atkinson közelije után időt kértek a vendégek, 59-48-at mutatott ekkor az eredményjelző Az utolsó két percben megint nem sikerült ráülni a biztos előnyre, Eilingsfeld hárompontosára két távoli jött válaszul, hat pont előny maradt az utolsó felvonásra.

Vendég pontokkal kezdődött az utolsó negyed, az ötödik perc tájékán két vendég hárompontos után 66-72-nél időt kért a paksi csapat. Buckingham révén csökkent a hátrány, de egy újabb szolnoki tripla és egy kétpontos után kilenc pontra hízott a piros-fekete előny a hatodik perc közepére. Ezután több véleményes ítélet is született, ami befolyásolta a végeredményt. Az utolsó percekben Atkinson háromszor is betalált egymás után a palánk alól, 76-79-re feljött az ASE, azonban az utolsó percben jól őrizte előnyét a vendég, nem sikerült egyenlíteni.

Atomerőmű SE – Szolnoki Olajbányász 76-83 (28-18, 18-23, 18-17, 12-25). Atomerőmű SE: Frank -, Pajor -, Taiwo 2, Kovács Ákos 2, Eilingsfeld 14/6, Grubor 12/9, Csizmadia NJ, Edwin 24/3, Kékesi NJ, Atkinson 11, Buckingham 11/3, Karosi NJ.

Csirke Ferenc: Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült győzelemmel meghálálni a biztatást a közönségnek. Köszönöm Kacsának és Taiwonak, hogy ezt a pár percet is tudták vállalni. A vendégek felőrölték a többieket, akik addig a hátukon vitték a csapatot. Remélem, a válogatott szünet után már mindenki teljesen egészséges lesz, és fizikailag is utoléri magát.

Eilingsfeld János: Erős csapat a Szolnok, de jól felkészültünk, és sokáig vezettünk. Voltak buta eladott labdáink, jobban kellett volna koncentrálnunk, a vendégek extra hármasokat dobtak a végén.