A növekvő igények kielégítése során számítanak az atomenergiára

A lakosság esetében az átlagfogyasztásig idén sem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára – mondta az energiaügyi miniszter az MVM-csoport energetikai konferenciáján. Lantos Csaba kiemelte, hogy ez annak eredménye, hogy a kormány megtette a szükséges lépéseket a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonságáért, a megfizethető árakért. Az átlagfogyasztás feletti résznél a fűtési szezon végéig, április 30-ig változatlan marad a lakossági piaci ár, számolt be a Magyar Távirati Iroda a Budapesten tartott konferencián elhangzottakról.

A magyar energiapolitika egyik legfontosabb céljának az ország energiaszuverenitásának megteremtését nevezte a tárcavezető. Szavai szerint az ellátás biztonságának, megfizethetőségének és fenntarthatóságának biztosítása mellett a negyedik kihívás a növekvő energiaigény, hiszen Magyarország válasza a válságra a gazdasági növekedés, az iparosítás, ehhez viszont több energiára van szükség.

Az energiaügyi miniszter rámutatott, hogy Magyarország a felhasznált energia 75 százalékát importálja, ezért törekedni kell arra, hogy emelkedjen az itthon megtermelt energia mennyisége. A hazai energiamixben csökkentik a földgáz, növelik az alternatív energiaforrások arányát, valamint bővítik a tároló kapacitásokat, és megvalósítják azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek révén a növekvő villamos energia igényt ki lehet szolgálni – hangzott el az előadáson.

Lantos Csaba elmondta: ösztönzik a megújuló energiák további térnyerését, ugyanakkor számolnak a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításával és a Paks II. projekt keretében két új blokk megépítésével is. A földgáz esetében a belföldi kitermelést növelik.

A miniszter kifejtette, hogy 2021-ben a hazai áramfogyasztás 44 terawattóra volt, a várakozások szerint 2030-ra ez másfélszeresére, 68 terawattórára nő. Januárban már meghaladta a 4 gigawattot a hazai napelemek összteljesítménye, jelenleg folyik további 5 gigawattnyi ipari napelempark és 100 ezer háztartási méretű kiserőmű előkészítése. Ezzel elérheti az összteljesítmény a 10 gigawattot – mutatott rá Lantos Csaba, hozzátéve, hogy jelenleg az ország fogyasztása átlagosan 6,5 gigawatt.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel