Nehezített pályán halad a projekt

Földrengésbiztos lesz, évi 19 millió megawattóra villamos energiát termel majd a Paks II. Atomerőmű. A projekt már több mint kilencszáz engedély birtokában van – olvasható az Index összeállításában. A projekttársság célja, hogy a nukleáris biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelve a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön Pakson a két új blokk, amely évtizedeken át megbízható eleme lesz a hazai erőműparknak.

Forrás: Paks II. Zrt.

A Paks II. a kritikákkal ellentétben a szakértők szerint földrengésbiztos – nyilatkozta a projekttársaság. Mint kiemelték, a legkorszerűbb eszközökkel (többek között két kilométeres mélygeológiai fúrás, illetve műholdas űrgeodéziai vizsgálatok) megkutatott terület alkalmas az új blokkok számára. A vizsgálatok megállapították, hogy a Pannon-medence az európai térség tektonikailag egyik legnyugodtabb területe. Mindez cáfolja azokat az osztrák kritikákat, miszerint a létesítmény működésével probléma adódhat a tektonikus lemezek elhelyezkedése miatt. Mindezt az Országos Atomenergia Hivatal által kiadott telepengedély is alátámasztja. Az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága által követendő példának és jó gyakorlatnak minősített környezeti hatásvizsgálati eljárás pedig azt igazolta, hogy a létesítmény működése során nem gyakorol káros hatást a környezetére.

A két új blokk a tervek szerint évente 19 000 000 megawattórát termel majd, ennek eredményeként éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé, illetve 4 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kell majd országba importálni.

A beruházás tavaly megkapta a kulcsfontosság létesítési engedélyt, ezzel együtt már több mint 900 engedéllyel rendelkezik. A társaság emlékeztett rá, hogy ezzel párhuzamosan a területen is megkezdődött a munka. Az ötös blokknál öt méterig megtörtént a talajkiemelés, eddig csaknem egymillió köbméter föld kitermelésére került sor. A következő feladat a további – bizonyos pontokon egészen 23 méterig történő – talajkiemelés engedélyeztetése és elvégzése lesz, illetve a hatos blokk alatti talaj kitermelése. Mindemellett a résfalteszt eredményeinek függvényében készülnek a résfalazás kiviteli tervei és ezzel párhuzamosan zajlik a talajszilárdítás előkészítése is.

Az orosz-ukrán konfliktus és az ennek kapcsán született uniós szankciók ezidáig nem vonatkoznak az atomenergiára. Ahogy az index.hu-n is olvasható, az unió világosan kimondta, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználása nem esik semmilyen korlátozás alá. A magyar kormány szerint ennek így is kell maradnia. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy az energiaellátás biztonságát szuverenitási kérdésnek tekintik, ahogy „az energiamix összeállítása is nemzeti hatáskör. Magyarország ezért nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a paksi atomerőmű építését”. Mindeközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyértelművé tette: ha a németek blokkolják az atomerőmű bővítését, akkor a konzorciumban jelentősebb szerepet vállalhatnak a franciák.

Az összefoglaló arra is emlékeztet, hogy a magyar kormány határozott álláspontja, hogy a nukleáris energia fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, amely az ingadozó nemzetközi energiapiaci környezetben is biztonságot ad. Cél, hogy a két új paksi blokk a 2030-as évek elején a vonatkozó nukleáris biztonsági előírások maximális betartása mellett megkezdhesse kereskedelmi működését. – A Paks II. projektben dolgozók legfontosabb célja, hogy a nukleáris biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelve a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön Pakson a két új blokk, amely évtizedeken át megbízható eleme lesz a hazai erőműparknak – tájékoztatott a projekttársaság.

A Világgazdaság Paks II. projekttel foglalkozó összeállításában arról írt, hogy rövidesen a projekt hátterét biztosító kivitelezői és a finanszírozási szerződés módosítása is terítékre kerülhet.