KSH – Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Pakson a hivatal elnöke által 2023-ra engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket végez a korábbi évek gyakorlata szerint, kaptunk tájékoztatást a paksi polgármesteri hivatalból. A felvételek Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási számai és megnevezései a következők:

1539 Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei – havi rendszerességű
1942 Lakosság utazási szokásai – 2023. április, július, október, 2024. január, negyedéves gyakorisággal
2003 Felmérés a háztartások információs és kommunikációs technológiai eszközhasználatáról – 2023. április-június
2154 Európai jövedelmi és életkörülmény adatfelvétel – 2023. február-április
2229 Felnőttképzési felvétel – 2023. január-március
2546 Életkörülmény adatfelvétel – havi rendszerességű

Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (STATEK Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Az adatszolgáltatóknak lehetőségük van telefonon keresztüli válaszadásra, valamint azon adatgyűjtések esetében, ahol lehetőség van rá, kérik a válaszadókat, hogy a kérdőívek weben történő önkitöltési lehetőségét részesítsék előnyben.

A válaszadásra kijelölt háztartások kiválasztása véletlenszerű mintavétellel történik az ország különböző településein. Az adatfelvételekből származó eredmények nélkülözhetetlenek a társadalom jellemzőinek feltérképezésében. A kapott adatokat a Központi Statisztikai Hivatal a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelet (általános adatvédelmi rendelet, GDPR) előírásának megfelelően bizalmasan kezeli, azokat más szervek, személyek részére nem szolgáltatja ki.

Az eredményeket név és egyedi adatok nélkül, összesített statisztikai táblázatokban közlik. A lakosság és a polgármesteri hivatal munkatársai részére munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8 és 16:30 között, pénteken 8 és 14 óra között a +36 80 200-766-os (3-as mellék) telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu e-mail címen adnak további tájékoztatást.

Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldalon található Adatszolgáltatóknak/Adatszolgáltatás teljesítése/Lakossági adatgyűjtések menüpont alatt lehet tájékozódni.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció