Városi gyermekjóléti tanácskozást tartottak

Megtartotta éves városi gyermekjóléti tanácskozását a Paks Kistérségi Szociális Központ, valamint a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat február 28-án a központ Ifjúság úti épületében. A konferencián Borbás László igazgató köszöntőjében hangsúlyozta a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer tagjai, valamint a központ közötti együttműködés fontosságát.

Fotó: Sólya Emma/TelePaks

Ruff Anita, a gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője, jelzőrendszeri tanácsadó elmondta, hogy az ágazatokon, szakembereken, intézményeken kívül az állampolgárok is a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjának tekinthetők; a tapasztalatok szerint nagy számban tesznek bejelentést. A jelzőrendszer tagjaitól a probléma, veszélyeztetettség vagy krízishelyzet észleléséről elsősorban írásbeli bejelentést várnak a központ és a szolgálat munkatársai. A konferencián a tanácsadó diagramokon szemléltette az elmúlt évi jelzésekkel kapcsolatos információkat. A szociális központ illetékességi területéhez tartozó településekről 2022-ben 315 jelzés érkezett, legnagyobb számban kiskorúakkal kapcsolatban. A legtöbb jelzést az oktatási intézmények adták, ezek elsősorban magatartásproblémákhoz, igazolatlan hiányzáshoz kapcsolódtak, új problémaként jelentek meg a szülők együttműködési hiányosságai: nem járnak szülői értekezletekre, nem veszik fel a pedagógusnak a telefont.

A tanácskozás része volt az ukrán menekültekkel folytatott szociális segítő munkáról szóló beszámoló. Freiné Fritz Ildikó, a Paks Kistérségi Szociális Központ családsegítő munkatársa arról beszélt, hogy az elmúlt évben több mint 200 ukrajnai menekülttel kerültek kapcsolatba. A lakosság bőkezűsége is hozzájárult ahhoz, hogy sok adománnyal tudták őket megsegíteni. A városi múzeum és a képtár munkatársai mellett nyugdíjas pedagógusok is tartottak foglalkozásokat a gyerekeknek. A szolgálat a mai napig kapcsolatban áll a menekült családokkal, a családtagok elhelyezkedésében is segítséget nyújtottak.

A tanácskozást a felmerülő kérdések megvitatásával és kötetlen beszélgetéssel zárták.