Az első félidőben bedarálta a Kecskemétet az ASE

Három hét szünet után újra bajnoki mérkőzést játszott az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Jól jött a paksi társaságnak a hosszú pihenő, már teljes játékoskerettel tudtak kiállni a Gesztenyés úton a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét ellen. A pontvadászat rendkívül szoros, az ötödik helyen álló Kecskemétnek eggyel több győzelme van a nyolcadik helyen álló paksi csapattal szemben. Az összecsapás komoly téttel bírt a rájátszás szempontjából mind a két fél számára, a vendégek győzelem esetén akár a negyedik, míg az ASE jó esetben az ötödik helyre léphetett fel a táblázaton.

Kihagyott paksi helyzetekkel, majd egy vendégtriplával kezdődött a mérkőzés. Atkinson, majd Pajor talált be a gyűrű alól, két perc elteltével már a piros-kékeknél volt az előny. Grubor büntetője után egyenlítettek a lilák, de Milos újra betalált, megszerezve ezzel a hazai csapat első tripláját. Atkinson és Eilingsfeld is csatlakozott a pontszerzőkhöz, Buckingham triplája után 15-7-et mutatott az eredményjelző. Taiwo sapkázta le Ivkovicot a paksi gyűrű alatt, a gyors indítást Buckingham váltotta gólra. Edwin is feliratkozott a gólszerzők közé, az utolsó találatot Buckingham szerezte távolról.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A második negyedben beindult a paksi henger, egymás után szerezték a kosarakat a hazaiak. A sok találat mellé kiváló védekezés is társult, a kecskeméti nehéztüzérek ritkán jutottak helyzetbe, és akkor is rendre hibáztak. A harmadik perc közepén már húsz pontra nőtt a hazai előny, ami fokozatosan nőtt tovább. Kovács Ákos, Buckingham, Edwin, Atkinson is nagy kedvvel játszott, Eilingsfeld pedig jókat birkózott a gyűrű alatt, az ő büntetőivel már 45-16-ra ellépett az ASE a hatodik percben. A kilencedik perc elején Edwin közelije után már harminc pontra hízott az előny, de a vendégek egy duplával és egy triplával faragtak belőle. A végjáték a paksi csapatnak sikerült jobban, Kovács Ákos közelije, Grubor távolija és Eilingsfeld kétpontosa azt jelentette, hogy harmincpontos előnnyel mehettek a szünetre Csirke Ferenc tanítványai.

A nagyszünet után nehezen vette fel a sebességet az ASE, a vendégek pedig elkezdték szorgosan gyűjtögetni a pontokat, távolról és közelről egyaránt jól céloztak, és bő három perc alatt tizenkilenc pontra csökkentették a hátrányukat. Felébredtek a paksi játékosok, Eilingsfeld kétszer egymás után talált be a palánk alól, majd Atkinson 2+1-e és zsákolása következett, máris visszaállt a „világ rendje”. Kovács Ákos hárompontosa után huszonkilenc pontra nőtt ismét a hazai előny, de a hátralévő időben pörgött tovább a KTE, és 79-59-re feljött a harmincadik perc végére.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A negyedik negyed elejét megnyomta a hazai társaság, Atkinson zsákolása után 88-61-nél a harmadik perc közepén időt kértek a vendégek. A továbbiakban már nem tudott a Kecskemét egy újabb rohamot indítani, az ASE pedig komolyabb nehézségek nélkül őrizte előnyét. Az utolsó három percben már a fiatalokat játszatta Csirke Ferenc, de még így is őrizte előnyét a Paks.

Atomerőmű SE – Duna Aszfalt-DTKH 99-76 (22-9, 38-21, 19-29, 20-17). Atomerőmű SE: Frank 1, Gulyás NJ, Pajor 2, Taiwo 4, Kovács Ákos 13/6, Eilingsfeld 16, Grubor 23/15, Edwin 14/3, Kékesi -, Atkinson Jr. 14, Buckingham 12/6, Karosi -.

Csirke Ferenc: Gratulálok a fiúknak, fantasztikus volt az első félidő. Nagyon szépen járt a labda az első félidőben. Értelemszerűen harminc pontos vezetésnél már nem olyan könnyű annyira koncentráltan játszani. Köszönöm a közönségnek a buzdítást!

Kovács Ákos: Ez egy duplán fontos meccs volt, de már az első félidőben eldőltek a lényegi kérdések. Támadásban és védekezésben is jók voltunk, és végre teljes csapattal tudtunk felállni.