Felértékelődött az atomenergia, az ellátásbiztonság

A térség gazdaságára, hétköznapjaira komoly hatást gyakorló Paks II. beruházásról tartott kerekasztal-beszélgetést Szekszárdon a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A résztvevők szerint felértékelődött az ellátásbiztonság és atomenergia szerepe.

– Paks II. lesz – szögezte le mindenekelőtt a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a szekszárdi Mathias Corvinus Collegium kerekasztal-beszélgetésén. Rákóczi Péter hozzáfűzte, éppen a napjainkban tapasztalható energiaválság mutatott rá arra, hogy milyen nagy jelentősége van az ellátásbiztonságnak. – Az elmúlt időszak eseményei egyértelműen rávilágítottak a Paks II. beruházás szükségességére. A geopolitikai változások felértékelték a nukleáris energia szerepét, amely a klímavédelem mellett az energiabiztonság szempontjából is megkerülhetetlenné vált – húzta alá. Részletesen beszélt arról, hogy Paks II. nemzetközi szervezetek által nagyon jól kontrollált, nemzetközi együttműködésben és nemzetközi kontroll alatt megvalósuló beruházás. Mint hangsúlyozta, ez is a garanciája annak, hogy jó minőségben, a biztonsági protokollnak megfelelően valósuljon meg a beruházás. – Magyarország célja, hogy Pakson egy olyan atomerőmű valósuljon meg, amelyben nagyon jó orosz primerkör, német-francia irányítástechnika, amerikai-francia turbinasziget lesz. Hogy ez így lehessen, jelen geopolitikai helyzetben sokat kell érte tenni, de ezeket a nemzetközi szereplők jól ismerik, szerte a világon különféle nukleáris projekteken már együtt dolgoznak, dolgoztak. Példaként említette, hogy a törökországi Akkuyu négyblokkos atomerőművének építésében mintegy ötven német cég működik közre, a szigeteléstől kezdve a daruszállításon át a földrengésvédelemig megannyi szakterületen. – Százéves időtávlatban tervezünk, a Paks II.-ben dolgozók szemléletét az határozza meg, hogy az évszázad végéig jól működő blokkok épüljenek fel – fogalmazott. Megerősítette, hogy több mint 900 engedéllyel rendelkezik a projekt, amelyek mindegyikéért rengeteget dolgoztak a Paks II. szakemberei. A helyi vállalkozások csatlakozási lehetőségeiről szólva elmondta, hogy az alvállalkozók bevonása az orosz fővállalkozó hatásköre, de a PIP Nonprofit Kft. segít a szükséges információkkal. Az aktuális közbeszerzési felhívások – mint mondta – megtalálhatók a paks2.hu/Beszállítók oldalon is. A felületen 2023 hetedik hetében 17 új pályázat szerepelt: a számítástechnikai és irodai berendezésektől a mobil kerítésen és a villanyszerelési munkákon át a betonüzem laboratóriumának berendezéséig sokféle feladatra keresnek beszállítót.

Fotó: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője az építkezés térségre gyakorolt hatásait vázolva feltette a kérdést, hogy vajon a beruházás nyújtotta lehetőséggel sikerül-e élni. Majd arra is kitért, hogyan ragadhatják meg a települések ezt a lehetőséget. Azt taglalta, hogy időszakosan nagyon megugrik majd a kereslet lakás, bejárónő és portás iránt, fejlődni fog az infrastruktúra. Nem áll meg a dolog azzal, hogy megépül az erőmű, egy csomó új technológia is megjelenik. – Kulcskérdés, hogy mit tudunk kínálni azoknak, akik a beruházás kapcsán érkeznek. Cégeknek, családoknak, gyerekeknek. Erre fel kell készülni. A legfontosabb tehát az értékajánlat – taglalta. Mint aláhúzta, egyszerre kell keményen versenyezniük és keményen együttműködniük a településeknek.

Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Iskolájának vezetője a fenntarthatóság szemszögéből beszélt a Paks II. projektről, illetve az atomenergiáról. Azt mondta, az atomenergia reneszánszát éljük. Azok az országok, amelyek teljesen lemondtak a nukleáris energiáról, valószínűleg nem térnek le erről az útról, de ahol van atomenergia, ott megtartják a kapacitásokat, sőt bővítik. Kifejtette, hogy a legtöbb idő előtti halálozás hátterében a levegőszennyezés áll. Ám a nukleáris energia ebből a szempontból is jó választás, mert az atomerőműveknek humánegészségügyi kockázatot jelentő kibocsátásuk nincs.

A szakember hangsúlyozta, hogy az itthon termelt áram hozzávetőleg 60 százalékát karbonsemleges módon állítják elő, ennek nagy részét Pakson, annak ellenére, hogy a naperőművi kapacitás már meghaladja az atomerőművit. A napenergia azonban kiszámíthatatlan, időjárásfüggő: az év 8760 órájából csupán 2000 órában lehet rá számítani, a közelmúltban címlapokra került termelési csúcs is csupán egy 15 perces periódus volt.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lesz annak, ha a paksi atomerőmű újabb üzemidő hosszabbítása miatt hat blokk működik majd együtt Rákóczi Péter azt mondta, hogy a kezdetektől párhuzamos működéssel számoltak, minden engedélyezésnél ezzel kalkuláltak, a kérdés tehát legfeljebb ennek időtartama. Mint rámutatott, a Duna hőterhelése szokott felvetődni, de ez sem jelent megoldhatatlan feladatot, hiszen a két új blokkhoz csúcshűtők épülnek, amelyek segítenek a szigorú környezeti korlátok betartásában.

Szabó Vanda