Megemlékezést tartottak a székely szabadság napján

A székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezést az Erdélyi Magyarok Tolna vármegyei Egyesülete és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége március 10-én Pakson.

A Táncsics-parkban tartott ünnepségen Orbán Attila, a Tolna vármegyei Közgyűlés alelnöke, Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna vármegyei Egyesületének elnöke, valamint Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke mondtak ünnepi köszöntőt.

A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozását jelképezi. A Tolna vármegyei Közgyűlés alelnöke a nemzetpolitikáért felelős államtitkár gondolatait is tolmácsolta a paksi rendezvényen. – Nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely magyar közösségtől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk – fogalmazott Orbán Attila.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A megemlékezésen közreműködött Sebestyén István bukovinai székely mesemondó, a Két Kiss Z. zenekar, valamint a Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület. Az ünnepségen fáklyákkal, székely zászlókkal vonulnak át a megjelentek a székelykaputól a városháza előtti kopjafa emlékműhöz, ahol koszorúzással emlékeztek a székely vértanúkra.

Az eseménnyel a szervezők csatlakoztak a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar közösségei által szervezett rendezvényekhez.