Megnyert meccset bukott el az ASE

Az alapszakasz 24. fordulójában Zalaegerszegen lépett pályára az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A rájátszás szempontjából nagyon fontos volt ez a mérkőzés, hazai győzelem esetén szinte biztosan legalább a negyedik helyen végez a ZTE, és a paksi csapat legjobb nyolcba kerülése is veszélybe kerül. Ezzel szemben ASE győzelem esetén még reális esélye marad a piros-kékeknek a negyedik hely megszerzésére. A tavaly decemberi paksi összecsapás izgalmas végjátékot hozott, végül a hét játékossal – köztük három 23 éven aluli – meccselő Atomerőmű 99-98-as győzelmet aratott.

Eilingsfeld közelije és hármasa után 3-5-öt mutatott az eredményjelző a harmadik perc közepén. Ezután több paksi támadás is eredmény nélkül végződött, a hazaiak pedig egyenlítettek, majd egymásután szerzett két hárompontos találattal 13-7-re elléptek, időt kért az ASE az ötödik perc végén. Atkinson zsákolt egyet, de rögtön jött a válasz, majd egy újabb távoli, 18-9-re alakult az állás a hatodik percben. Taiwo többször is jól védekezett, kétszer is kiosztott egy sapkát. Ezután felváltva estek a találatok, Buckingham és Kovács Ákos triplája, majd egy újabb Buckingham – ezúttal kétpontos – kosár zárta a negyedet.

Hazai hárompontossal indult a második negyed, Kovács és Edwin révén tartotta a lépést a paksi csapat. Atkinson a gyűrű alól, Frank pedig távolról talált be, 33-32-őt mutatott az eredményjelző az ötödik percben. Sokáig nem esett találat, a két palánk között folyt a játék vagy a védekezés, vagy a rossz dobások miatt nem változott az eredmény. Közel három perc telt el, amikor a ZTE távoli kísérlete beesett, 37-33-nál időt kért Csirke Ferenc. Jót tettek az edzői tanácsok, Eilingsfeld, Kovács Ákos, majd Taiwo szerzett két-két pontot, átvette a vezetést az ASE. Az utolsó percben a hazaiak kétszer is eredményesek voltak a festékből, hárompontos zalai előnnyel ért véget az első félidő.

Atkinson kettesével zárkózott az ASE, de egy gyors távoli találat volt a válasz. Edwin, Buckingham, majd Eilingsfeld is betalált, Atkinson közelijével pedig átvette a vezetést az Atom a negyedik perc végén. Ezután még fordított a ZTE, de Kovács Ákos hármasa után 52-54-et mutatott az eredményjelző. Edwin közelije után időt kértek a hazaiak, ami után újra betalált a Virgin-szigeteki játékos, majd Kovács Ákos büntetőivel tovább nőtt az előny. Frank és Grubor távoli találataival tíz pont fölé nőtt az előny, Edwin dudaszós kétpontosával tizenhárom pontos paksi előnnyel ért véget a harmadik felvonás.

A negyedik negyed úgy folytatódott, ahogy az előző befejeződött, Grubor hármasa és Atkinson büntetője után 57-72-re alakult az eredmény. Egészen az ötödik perc végéig nem is volt semmi gond, Atkinson kétpontosával 64-76 volt az állás. A hátralévő öt percben teljes lefagyás következett, a ZTE tizenhét pontjára két ASE pont érkezett válaszul. Hiába kért időt Csirke Ferenc, semmi sem sikerült, a vendéglátók pedig köszönték szépen, és megnyerték a mérkőzést. Hatalmas lehetőséget szalasztottak el a piros-kékek.

Zalakerámia ZTE KK – Atomerőmű SE 81-78 (26-21, 15-17, 14-30, 26-10). Atomerőmű SE: Frank 6/6, Gulyás NJ, Pajor -, Taiwo 2, Kovács Ákos 13/6, Eilingsfeld 11/3, Grubor 6/6, Csizmadia NJ, Edwin 14, Atkinson Jr. 16, Buckingham 10/3, Karosi NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks