Megkezdődött a Belarusz Atomerőmű 2. blokkjának üzembe helyezése

2023. március 25-én a Belarusz Atomerőmű 2. blokkjának reaktora elérte a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet. Magyar idő szerint 17.42-kor észlelték először a reaktor műszerei a neutronfluxust és az önfenntartó, szabályozott nukleáris reakció beindulását. A Belarusz Atomerőmű fő tervezője és kivitelezője a Roszatom mérnöki divíziója, a Paks II. Atomerőművet is fővállalkozóként megvalósító ASZE vállalat, írja sajtóközleményében a Roszatom.

A Belarusz Atomerőmű a két reaktorépülettel, amelyek felső részére a fehérorosz nemzeti lobogót festették fel. Forrás: Roszatom

A reaktor minimálisan ellenőrzött teljesítményszintjének elérésével, ami a névleges teljesítmény kevesebb mint egy százaléka, lehetővé válik a blokk fizikai indítási szakaszához tartozó mérések és ellenőrzések elvégzése. A szakemberek elvégzik azon méréseket, amelyekkel ellenőrzik a reaktor neutronfizikai jellemzőit, és azt, hogy ezek a paraméterek megfelelnek-e a tervezett értékeknek. Ugyancsak ellenőrzik, hogy megbízhatóan működik-e a reaktorvédelem, illetve a többi nukleáris biztonsági rendszer.

A tesztek eredményeit tartalmazó jelentést ezután benyújtják a belarusz nukleáris hatóságnak, amely a villamosenergia-termeléshez szükséges engedélyt hivatott kiadni, majd ezután fokozatos növelik a reaktor teljesítményét. A blokk fizikai indítási műveleteinek elvégzésével párhuzamosan a szakemberek folytatják a villamosenergia-termeléshez és a kereskedelmi próbaüzemhez szükséges előkészületeket is.

A két VVER–1200 típusú reaktorral rendelkező, 2400 MW villamos összteljesítményű Belarusz Atomerőmű Asztravec városa mellett épült fel. Az első fehérorosz atomerőmű 3+ generációs orosz technológiával valósult meg, amely teljes mértékben megfelel a NAÜ nemzetközi biztonsági előírásainak és követelményeinek. A Belarusz Atomerőmű első egysége 2021. június 10-én kezdte meg a kereskedelmi üzemet, amely az első, Oroszország határain kívüli 3+ generációs technológiával létesült atomerőmű. A Roszatom jelenleg 11 országban 34 atomerőművi blokk felépítésére rendelkezik megrendeléssel, amelyek a megvalósítás különböző szakaszában vannak. Eddig a világon 106 különböző nukleáris létesítmény használ orosz technológiát, köztük 80 nyomottvizes VVER típusú energiatermelő atomreaktor.

Oroszország következetesen fejleszti nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait, a vele jó viszonyt fenntartó országokkal való együttműködésre helyezve a hangsúlyt. A korlátozások ellenére Oroszország folytatja a nemzetközi energetikai együttműködést, amelyben a Roszatom aktív szerepet játszik.