Tíz éve a megyei értékek szolgálatában

Március 23-án tartotta idei első ülését a Tolna Megyei Értéktár Bizottság, mely immár tíz éve segíti a települések értékőrző munkáját. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2013. március 21-én alakult meg, ennek okán köszöntötte Fehérvári Tamás a megjelent bizottsági tagokat, elismerő szavakkal szólt a vármegye értékőrző munkájáról és kifejezte támogatását az elkövetkező időszakra is, írják sajtóközleményükben.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Az ülés további részében a bizottság hat településről érkezett húsz javaslatot vitatott meg. A továbbiakban ezek közül két érték bővíti a megyei értéktárat. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság a Nagydorogi Református Egyházközség úrasztali tárgyairól szóló felterjesztést a Tolna Megyei Értéktárban már szereplő, református templom részeként tartja nyilván. Ugyanígy az attalai vásznakon megjelenő fehér hímzést a Kapos-menti fehérhímzés részeként.

A Tolna Megyei Értéktár jelenleg 474 értéket számlál. Az elmúlt időszakban Várdombon alakult meg értéktár bizottság, így már 72 településen végeznek értékfeltáró munkát. A település műemlék temploma szintén a megyei értéktár része lett, ezzel együtt a bizottság két kategóriában összesen három értékkel növelte a megyei értékek számát: Kulturális örökség kategóriában került az Értéktárba Szatmári Juhos László szobrászművész munkássága és Escher Károly fotóriporter életműve, valamint Épített környezet kategóriában került az Értéktárba a várdombi római katolikus templom.

A Tolna Megyei Értéktár a kincsestolnamegye.hu oldalon érhető el.