Pakson hozták létre Tolna vármegye második ágazati képzőközpontját

Gyakorlatorientált gazdasági képzést tartanak Tolna megyei diákoknak Pakson. Ágazati képzőközpontot hozott létre ugyanis a Barta Csoport, amelyet hivatalosan március 30-án adtak át. A vállalat vezetői azért kapcsolódtak be a képzésbe, mert fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, és elkötelezettek az oktatás irányába.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Sára Judit, a Barta Csoport ügyvezetője tavaly ősszel kezdett pénzügyet és számvitelt oktatni a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Bezerédj István Technikumban. Az ágazati képzőközpont megalapításának ötlete akkor vetődött fel benne. – A diákok részéről folyamatosan ért az impulzus, hogy milyen jó lenne egy gyakorlati képzőhely, mert az iskolapadban csak elméletet tanulnak. Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja tartott egy előadást az ágazati képzőközpont megalapításának feltételeiről. Akkor éreztem, hogy ezt a lehetőséget meg kell ragadnunk. A tulajdonosokat, Barta Józsefet és Barta Anitát, nem volt nehéz meggyőzni – mondta Sára Judit.

– Cégünk könyvelési részlege többször fogadott tanulókat gyakorlatra, így nem volt számunkra idegen gondolat, hogy váljunk gyakorlati képzőhellyé. Az társadalmi felelősségvállalást és az oktatást kulcsfontosságúnak tartjuk – fogalmazott Barta József, a cégcsoport tulajdonosa. Hozzátette, hogy a gazdasági szakemberek képzésében fejlődési lehetőséget láttak, továbbá így a könyvviteli szolgáltatást végző vállalatuk munkaerő-utánpótlását is meg tudják valósítani.

A cégcsoport létrehozott egy nonprofit kft-t, átalakítottak és felújítottak egy 300 négyzetméteres épületet, amely évtizedekkel ezelőtt a konzervgyár bölcsődéje volt. A vállalat közel hatvan millió forintot költött a beruházásra. Így lett az ötletből 2023 februárjára valóság. Azóta a Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikum és a Tolna Vármegyei SZC Perczel Mór Technikum 13. évfolyamos tanulóit oktatják könyvelésre, számvitelre, miközben a munkakultúrát is elsajátítják.

Szabó Péter, Paks polgármestere is részt vett a képzőközpont ünnepélyes átadásán. Méltatva a cégcsoport szerteágazó, példamutató tevékenységét, kiemelte, a város szempontjából különösen fontos, hogy ilyen értékes tevékenységet folytató vállalkozások működnek Pakson, amelyek ráadásul az általuk befizetett adóbevétellel hozzájárulnak a település fejlődéséhez. – A megfelelő színvonalú oktatás és köznevelési rendszer egy város életében elsődleges fontosságú. Az pedig, hogy egy magáncég felvállal egy ilyen feladatot, már önmagában kiemelkedő teljesítmény, és nagy társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyosságot – fogalmazott a polgármester.

– Tolna vármegyében ez a második ágazati képzőközpont. Gazdálkodás-menedzsment területen ráadásul kevés cég kapcsolódott be a duális képzésbe, ezért egyedülálló és példaértékű a Barta Csoport kezdeményezése – mondta Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja. – Mindenképpen üdvözlendő, hogy nemcsak az állam vesz részt a diákok és felnőttek képzésében, hanem magánvállalkozások is – ezt már Horváth Kálmán, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal főispánja emelte ki.

Jelenleg tizennyolc diák gyakorlati oktatása zajlik az intézményben, de szeptembertől elméleti képzést is tarthatnak majd. Összesen hatvan fő befogadására alkalmas az épület.