Pakson is megtekinthető az Aranycsapat-vándorkiállítás

Az Aranycsapat-vándorkiállítást a Puskás Intézet hívta életre azért, hogy a magyar futball, illetve az Aranycsapat történelmének relikviáit, kupáit, érmeit, emléktárgyait összegyűjtse, rendszerezze és bemutassa a labdarúgás kedvelőinek. Pakson május elejéig várják a látogatókat a tárlatra.

Puskás Ferenc labdarúgókarrierjének részleteibe is betekintést nyerhetnek a látogatók az ASE étteremben megnyitott vándorkiállítás, ami az Aranycsapat kiválóságainak állít emléket. Kupák, érmek és fényképek fogadják a sportbarátokat.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Kovács Antal, az Atomerőmű Sportegyesület elnöke, olimpiai- és világbajnok cselgáncsozó nyitotta meg a kiállítást. Azt mondta, nagyon megtisztelő, hogy az olimpiai aranyérem miatt az Aranycsapat játékosaival egy társaságba tartozik. Felidézte, hogy volt alkalma találkozni Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával, és lenyűgözte az Aranycsapat két legendájának embersége.

A relikviák valóságos időutazásra kalauzolják a labdarúgás kedvelőit. A tárlat anyagában olyan meglepetésnek számító múltbéli emlékek is szerepelnek, amelyek véletlenül kerültek elő. Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója azt mondta, hogy az Aranycsapat szövetségi kapitányának edzésnaplója egy padlásról került elő, de van olyan fotójuk is, amit szemétben találtak, a negatívja is megvolt, és soha senki nem publikálta. Kiemelte, hogy az idén ünneplik az Aranycsapat két fontos eseményének 70. évfordulóját, melyek az Európa-kupa-győzelem és a legendás 6:3.

A tárlat hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig tart nyitva, csoportosan pedig szombatonként is megtekinthető, előzetesen Szabó Szilviánál kell bejelentkezni a 20/424-31-32-es telefonszámon. Az Aranycsapat-vándorkiállítás utolsó paksi napja május 1-je.

A megnyitó ünnepségről bővebb összefoglalót ad a TelePaks Lelátó című sportmagazinja április 4-én.