Az alsóházban folytatja az ASE

A férfi kosárlabda NBI/A csoportjában az alapszakasz utolsó fordulójára került sor, az Atomerőmű SE csapata Körmenden lépett pályára. A felsőházi rájátszásba kerülésért egyszerű volt a képlet, nyerni kellett. Ellenkező esetben már a többi eredmény alakulásától függött Kovács Ákosék sorsa, hiába álltak a táblázat hatodik helyén az összecsapás előtt. Kérdéses volt, hogy a csapat „motorja”, Deon Edwin milyen állapotban tudja vállalni a játékot, mivel fogászati műtét miatt hétfőtől csütörtökig nem edzhetett. Végül egy nagyon gyenge első félidő után – a harmadik negyedben már csak fellángolásai voltak – sima vereséget szenvedett az ASE. Mivel a Kecskemét és a Debrecen nyert, a paksi csapat kiesett a legjobb nyolcból, és a Magyar Kupa döntő után az alsó házban folytatja.

Repülőrajtot vettek a hazaiak, az első paksi kosár a harmadik perc közepén Atkinson révén került a gyűrűbe, 7-2-őt mutatott ekkor az eredményjelző. Továbbra sem találta a ritmust a piros-kék társaság, bő egy perccel később 11-2-nél időt is kért Csirke Ferenc. Frank szerzett egy középtávolit, Eilingsfeld zsákolt, majd Buckingham dobott egy duplát, a hatodik percre hét pontra csökkent a hátrány. Eilingsfeld kétszer egymás után volt eredményes, 17-12-re alakult az eredmény. Ahelyett, hogy tovább zárkózott volna a paksi csapat, újra ötlettelenül, enerváltan játszott, a hazaiak pedig a hátralévő percekben egy 11-0-ás szériával elhúztak.

Edwin közelije és Grubor távolija után tizenegy pontra csökkent a paksi hátrány, de egy hazai tripla gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Pár percig tartott a 11-12 pontos körmendi előny, majd két távoli kosárral elléptek 39-21-re. ASE időkérés következett az ötödik perc elején, de nem sok minden változott, lassú, körülményes játék, sok hibával és eladott labdával jellemezte a piros-kékek játékát. A hatodik percben már húsz pontra nőtt az Egis előnye, a negyed végéig már nem sok minden változott, tartotta nagy előnyét a hazai csapat.

A harmadik felvonás elején Buckingham pontjaival zárkózott az ASE, időt kértek a hazaiak. Edwin vette hátára a csapatot, és egymás után szerzett nyolc pontjával előbb tíz pontra, majd Grubor hármasa és az irányító újabb két pontjával 59-54-re hozta fel csapatát a kilencedik perc elejére. A negyedből hátralévő időben hibát hibára halmozott az Atom, a hazaiak pedig kihasználták a lehetőségeiket.

A negyedik negyed elején újabb eladott paksi labdáknak köszönhetően tovább növelte előnyét a Körmend, hiába kértek időt a piros-kékek, a negyedik percben már tizenöt pontra nőtt a vasiak előnye. Az ASE erőlködött, rengeteg pontatlan átadás, eladott labda jellemezte a játékukat, tíz pont alá csak a negyvenedik percben, Pajor triplájával sikerült bejönni.

Egis Körmend – Atomerőmű SE 82-74 (28-12, 20-15, 15-27, 19-20). Atomerőmű SE: Frank 2, Gulyás -, Pajor 3/3, Taiwo -, Kovács Ákos 6, Eilingsfeld 12, Grubor 6/6, Csizmadia NJ, Edwin 24/6, Atkinson Jr. 11, Buckingham 10/6, Karosi NJ.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív