Kiemelten figyel a fák épségére a kivitelező

A tervnek megfelelően halad a Duna-parti sétány felújításának első üteme. A kivitelező tájékoztatása szerint zajlik a bontás, illetve már több szakaszon a helyükre kerültek a föld alatti kábelek. A munka során kiemelt szempont, hogy a fák ne sérüljenek, ezért a gyökereket egyesével tárták fel és azok alá helyezték a vezetékeket. A sétány felújításának első üteme 130 millió forintból valósul meg, mintegy 1400 négyzetméteren.

A húsvéti ünnepek előtt egy nappal is zajlott a munka a Duna-parton. A kivitelező cég márciusban vette át a munkaterületet, és el is kezdte a sétány felújításának első ütemét. Szabó Péter polgármester akkor elmondta, hogy 130 millió forint értékben történik a felújítás, a lépőcsősortól az Anna utcai lejáróig 200 méter hosszan, 1400 négyzetméteren újul meg a sétány.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A munkálatok ütemterv szerint zajlanak, tájékoztatott a kivitelező cég vezetője. Schmidt Zoltán hozzátette, hogy jelenleg folyamatban van a bontás, de ezzel párhuzamosan néhány elektromoskábel és vízvezeték lefektetése is megtörtént. A projekt következő lépcsőfoka a betonozás, térkövezés lesz.

A fákat kalodával körbevették azért, hogy ne essen bajuk, az ágakat pedig a kivitelező cég munkatársai a város kertészeivel közösen lemetszették. A munka a földfelszín alatt komoly aprólékosságot igényel, a cél ugyanis, hogy ne sérüljenek meg a fák gyökerei. Schmidt Zoltán úgy tájékoztatott, hogy kézi feltárást alkalmaztak. A fák gyökérzetét majdnem egyesével ásták körbe, az elektromos vezetékeket pedig átbújtatták a gyökérzet alatt. Paks Város Önkormányzata nyomatékosan kérte, hogy a gesztenyefasort sérülés nélkül, a munkaterület átadásakor tapasztalt állapotban kapja vissza. A kivitelező Hegedűs & Schmidt Kft. ennek eleget tesz.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A beruházás önkormányzati forrásból és kormányzati támogatásból valósul meg. Több pad asztallal és ivókút is lesz a megújult sétányon. A munkálatok a tervek szerint június végére befejeződnek, így nyáron már megújult környezetben lehet sétálni a Duna-parton.