Megkezdődött az üzembe helyezés második szakasza a Belarusz Atomerőműben

A Belarusz Atomerőmű üzembe helyezés alatt álló 2. blokkján a minimális ellenőrzött (1 százalék alatti) teljesítményszintről megkezdték a teljesítmény fokozatos növelését, miután a belarusz nukleáris hatóság az elvégzett ellenőrzések után megadta erre az engedélyt. A művelet során a névleges 40 százalékra növelik az energiatermelő berendezés teljesítményét. A belarusz atomerőmű 2. számú blokkjának kereskedelmi üzemkezdetét 2023 őszére tervezik.

Forrás: Roszatom

– A belarusz nukleáris hatóság teljesítménynövelésre adott engedélye igazolta, hogy a 2. blokk reaktorának neutronfizikai jellemzői az előírtnak megfelelnek, az ellenőrző és szabályozórendszerek hatékonyan és megbízhatóan működnek – közölte Vitalij Poljanyin, az atomerőmű-építés projektigazgatója, a fővállalkozó Roszatom mérnöki divíziója, az ASZE vállalat alelnöke. A projektigazgató azt is elmondta, hogy amint a reaktor eléri a névleges teljesítményének 40 százalékát, gőzt adnak a turbinára, és az alapjáraton elvégzett mérések után rákapcsolják ezt a blokkot is ország villamosenergia-rendszerére.

Fehéroroszország első atomerőművének első egysége 2021. június 10. óta termeli az áramot kereskedelmi üzemben. Ez volt egyben a Roszatom első külföldön üzembe helyezett 3+ generációs atomerőművi blokkja. A működő egység részesedése Fehéroroszország éves energiamérlegében mintegy 20 százalékot tesz ki. A fehérorosz atomerőmű megépítése a két ország legnagyobb közös energetikai projektje és az orosz-fehérorosz együttműködés legfontosabb eleme, amely jelentősen hozzájárul az energiabiztonsághoz. Oroszország és Fehéroroszország atomenergetikai együttműködése és az ebben szerzett tapasztalatok lehetővé tették új területek fejlesztését is, köztük a nukleáris medicina, az additív és a digitális technológiák közös fejlesztését, minőségileg új szintre emelve azokat.

A Belarusz Atomerőmű Asztravec városa közelében épült fel két VVER–1200-as reaktorral, 2400 MW összteljesítménnyel. Az orosz technológiával megvalósult 3+ generációs atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nemzetközi szabványainak és biztonsági követelményeinek. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern jelenleg az egyetlen olyan vállalat a világon, amely sorozatban építi külföldön az atomerőműveket. Eddig 106 orosz tervezésű atomerőművi blokk épült világszerte, ezek közül 80 VVER típusú nyomott vizes egység.

A Roszatom 11 országban 34 VVER típusú blokkot épít, amelyek a megvalósítás különböző szakaszában vannak. Oroszország következetesen fejleszti a nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait, a vele baráti országokkal való együttműködésre helyezve a hangsúlyt. Az Oroszországot sújtó külső korlátozások ellenére folytatódik a nagy nemzetközi projektek megvalósítása. A Roszatom és tagvállalatai ebben aktív részt vállalnak.

Forrás: Roszatom sajtóközlemény