Rajt-cél győzelem a Nyíregyháza ellen

Megkezdődött a férfi kosárlabda NB I A csoportjában az alsóházi rájátszás. Miután az alapszakasz utolsó körében kicsúszott az első nyolcból az Atomerőmű SE csapata és a kilencedik helyen végzett, az alsóházban még tíz mérkőzést kell játszania. A mai mérkőzésen az alapszakasz 14., utolsó helyén végző Nyíregyháza látogatott a Gesztenyés útra. A hazaiaknál sérülés miatt nem játszott a csapatkapitány Kovács Ákos, Kékesi Kolos került be a keretbe. Az utolsó, január végi mérkőzésükön a piros-kékek 82-65-re legyőzték a nyírségi cápákat, és ezúttal is nyertek.

Fotó: Molnár Gyula

Atkinson büntetőivel és Buckingham közelijével két perc elteltével 4-0-ra vezetett az Atom. Atkinson ziccere és Eilingsfeld zsákolása után a negyedik perc közepén már időt kértek a vendégek. Feltámadt a Nyíregyháza, egy triplával és egy duplával zárkózott. Eilingsfeld is betalált távoltól, de tovább tartott a vendégek lendülete, és feljöttek 13-12-re a hetedik perc közepén. Buckingham és Frank is eredményes volt távolról, majd egy közelit is szerzett az amerikai hátvéd, 21-12-t mutatott az eredményjelző a nyolcadik percben. A hátralévő időben a kék-fehérek hét, míg az ASE csak két pontot szerzett, négy pontra csökkent az előny.

Taiwo büntetőivel még az Atom növelte előnyét, de a vendégek nagyon motiváltan és harcosan játszottak, és feljöttek 27-25-re. Edwin büntetőkből, Eilingsfeld akcióból majd büntetőkből volt eredményes, 33-25-nél a hetedik perc végén időt kért a Nyíregyháza. Nem telt el még egy perc sem az időkérés után, gyorsan szerzett vendég négy pont után Csirke Ferenc hívta magához játékosait. Buckingham triplája nyugtatta meg a kedélyeket, majd Eilingsfeld büntetőkből a huszadik perc végén szerzett pontokat. Az ASE erőcsatára az első félidőben tizenhét pontot és nyolc lepattanót szerzett.

Sokkal agilisabban indította a harmadik felvonást a vendégcsapat, és egy 7-2-es szériával feljött 42-39-re. Gyorsan reagált a hazai társaság, Edwin, Buckingham és Atkinson is szerzett két-két pontot, majd az amerikai center zsákolt is egy óriásit, 50-39-nél időt kértek a nyírségiek. Büntetőkkel őrizte előnyét az ASE, majd Edwin és Atkinson hozott össze egy alley oop-ot. Grubor hármasa után tizenöt pontra nőtt a paksi előny, de nem álltak le a piros-kékek, Eilingsfeld és Taiwo révén tovább növelték előnyüket.

Az utolsó negyed elején Taiwo ziccere után már tizenkilenc pontra nőtt az Atom előnye, amivel tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés. Csirke Ferenc pihentette Edwint, helyette Buckingham vette át az irányítást, és betörésekből sorra szerezte pontjait. Atkinson is beszállt a pontszerzésbe, Eilingsfeldet pedig nem tudták tartani, az erőcsatár 31 és fél perc alatt harmincegy pontot szerzett és tizenkét lepattanót szedett. Az utolsó percekben már a fiatalokat játszatta Csirke Ferenc, a mérkőzés utolsó pontját Csizmadia szerezte.

Atomerőmű SE – Hübner Nyíregyháza BS 89-72 (23-19, 17-13, 27-18, 22-22). Atomerőmű SE: Frank 3/3, Gulyás -, Pajor -, Taiwo 8, Eilingsfeld 31/3, Grubor 5/3, Csizmadia 1, Edwin 10, Kékesi -, Atkinson 14, Buckingham 17/6, Karosi -.

Csirke Ferenc: Köszönjük a szurkolóknak, hogy ennyien kilátogattak, igyekszünk ezt meghálálni. Rosszul kezdtük a mérkőzést, de sikerült a második félidőre összeállni. A Honvéd ellen is nyerni akarunk, tartozunk ennyivel a többi csapatnak is, és még nincs meg a biztos bennmaradás.

Eilingsfeld János: Gratulálok a csapatnak, a második félidőre összeállt a játékunk, a Honvéd ellen is nyerni megyünk szombaton.