Francia–magyar eszmecsere az atomenergiáról

A nukleáris biztonságról, hulladékelhelyezésről és az atomenergia társadalmi elfogadottságáról szóló konferenciát rendezett a Budapesti Francia Intézet.

Forrás: paks2.hu

Mint azt a paks2.hu oldalon írják, a Nukleáris biztonság: Európa jövőjének biztosítása címmel szervezett kétnapos konferenciát a Budapesti Francia Intézet a Paks II. Zrt. és az RHK Kft. aktív együttműködésével. A tanácskozás résztvevőit Claire Legras francia nagykövet, majd a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Rákóczi Péter köszöntötte.

– A Paks II. számára fontos a nemzetközi együttműködés, keressük a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek hozzánk hasonlóan gondolkodnak az atomenergiáról. A francia vezetéssel, 12 ország részvételével megalakult európai nukleáris koalíció is épp ezt a célt szolgálja – emelte ki Rákóczi Péter. A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, Paks II. nemzetközi együttműködésben épül meg: az orosz technológiához jelentős nyugati, köztük francia beszállítók kapcsolódnak. Mint elmondta, Franciaország biztonságos energiaellátásában fontos szerepet játszik az atomenergia és a jövőben is szerepet kap, akárcsak Magyarországon.

A konferencia során a szakemberek előadásaikban és kerekasztal-beszélgetéseken három témakört jártak körül. Elsőként azt a kérdést vetették fel, hogy miként lehet szavatolni a nukleáris biztonságot az ágazat fejlődése mellett, majd a hulladékkezelés témakörével foglalkoztak, végezetül a nukleáris energia társadalmi elfogadottságáról esett szó francia, szlovák és magyar előadók prezentálásában.

Forrás: paks2.hu