Az idei vetélkedőt szélesebb körben rendezték meg

Negyedszer és a résztvevők körét tekintve megújítva tartotta meg a Zöld környezetben elnevezésű, általános iskolásoknak szóló környezetvédelmi vetélkedőjét az immár 25 éves ÖKO Munkacsoport Alapítvány.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Az éves programnaptárunk tervezésekor merült fel, hogy jó lenne megszólítani a vetélkedőre a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) tagtelepüléseinek iskolásait is. A szervezet örömmel fogadta az ötletet. A jelentkező háromfős csapatok először online oldottak meg feladatokat, a döntőbe mindenki eljöhetett, mert célunk, hogy megismerjék egymást a TEIT tagtelepüléseken élő diákok. Huszonkét csapat vetélkedett, kilenc településről érkeztek gyerekek – tájékoztatott Jantnerné Oláh Ilona, a civil szervezet kuratóriumának elnöke.

A vetélkedő döntőjében az volt a csapatok feladata, hogy bemutassák településük természeti, épített és kulturális értékeit, az alsó tagozatosok ehhez kollázst, montázst készítettek, a felső tagozatosok pedig ppt-t vagy filmet. Amíg a gyerekek megtartották előadásaikat, a kísérő szülőknek, pedagógusoknak interaktív tevékenységeket kínáltak.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A programnak a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola adott otthont, amely intézmény 2014 óta viseli az Örökös Ökoiskola címet. A programot Süli János országgyűlési képviselő, Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere védnökölték.

Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke azt mondta, hogy a tizenhat tagtelepülésnek vannak közös programjaik, ezért örülnek, ha más közösségek megkeresik a társulást, megszólítják a településeken lakókat, a gyerekeket, főleg környezetvédelem témában. A részvétel révén nagyon sok hasznos információt tudnak meg a gyerekek, akár az atomerőmű működéséről, amely környezetbarát energiatermelési mód, ennek megismertetése, az információk eljuttatása a lakossághoz a társulásnak feladata.

Szabó Péter, Paks polgármestere kiemelte, hogy az ÖKO Munkacsoport Alapítvány nagyon sokat tesz környezetünk megóvásáért. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat is törekszik erre, például kizárólag elektromos buszokkal működik a helyi tömegközlekedés, 2020-ban zajlott 1000 fát Paksra! akció, de ezt szolgálja a napelemes rendszerek telepítése a városi intézményekre, az okosórák felszerelése, és a használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő konténerek kihelyezése.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A vetélkedő eredménye:

Alsó tagozat:

1. Természetvédők királyai Madocsa, felkészítő: Hanol Józsefné
Biczó Adél
Baksai Levente
Kiss Kornél

2. Dunaszentbenedeki Általános Iskola csapata, felkészítő: Bürökov Erzsébet
Péter Arnold
Blakó Richárd Márk
Samu Ádám

3. BEDEKE csapat Paksi Deák Ferenc általános Iskola, felkészítő: Pintér Anikó
Decsi Eszter,
Beliczai Benjamin
Kern Lili

Felső tagozat:

1. Tengelici fiókák csapat, felkészítő: Ardelean Dávid
Balogh Krisztina
Katz Dóra
Cseh András

2. Tudósok csapata Nagydorog, felkészítő: Lück -Varga Szidónia, Kántor Éva
Pfundtert László
Kocsis Timon
Dobosi Donát

3. Faddi csillagok csapata, felkészítő: Rábóczki Dóra
Rácz Dávid
Papp Júlia
Geösel Liliána