Változatos szabadidős programok a nyugdíjasklubban

Megtartotta éves közgyűlését az Atomerőmű Nyugdíjasklub Egyesület, ahol – mivel lejárt a vezetőség mandátuma – tisztújítás is várt a tagságra. A döntés értelmében a klub elnöke a következő három esztendőben is Kovács Zoltánné. Az elnökhelyettesek Pék Istvánné és Jantner János, az elnökség tagjai Donáczi Ilona, Dudás Gáspár Gábor, Lovászi Zoltánné és Mazán Lászlóné. A felügyelőbizottság elnöke Petróczki Ferenc, tagjai Doma Árpád és Sut Lászlóné.

A képen állnak b.-j.: Jantner József, Pék Istvánné, Doma Árpád, Sut Lászlóné, Dudás Gáspár Gábor, ülnek b.-j.: Lovászi Zoltánné, Mazán Lászlóné, Kovács Zoltánné, Donáczi Ilona. Fotó: Szabadi János

A nagy létszámú közösségről való gondoskodás, a zavartalan működés biztosítása és az igényeknek, elvárásoknak megfelelő programok lebonyolítása nagy szervezettséget, felelősségteljes munkát kíván. Az elnökség tagjai – akik az éves programterv alapján dolgoznak – összehangoltan alakították ki feladatvállalásaikat, osztották meg a munkát. A márciusi választás után nem sokkal fórumot tartottak, ahol a jelenlévőkkel közösen határoztak a felvetett kérdésekről, javaslatokról.

A vezetőség legfontosabb célként azt határozta meg, hogy mindenki jól érezze magát a klubban, ennek érdekében változatos kulturális, sport és szórakoztató programokat kívánnak biztosítani. Igyekeznek az időskorúaknak legkedvezőbb szabadidős tevékenységeket választani. Számos olyan társas-, kártya- valamint sportjáték elérhető a klubban, amely szellemi aktivitást, jótékony könnyű mozgást nyújt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tagság szívesen vesz részt az egyesület nemzeti ünnepekre szervezett megemlékezésein, és a jól bevált, zenés-táncos programjain (névnap, farsang, szilveszter, nőnap, anyák napja, apák napja), ezeket megőrzik. Heti rendszerességgel tart próbát népdalkörük, és vannak szenior tánc, zumba, jóga és gyógytorna egészségmegőrző foglalkozások. Az Ízlelgetőn finom ételeket készítenek, kóstolnak, a Kalandozásainkon pedig fotókkal illusztrált élménybeszámolókat tartanak. Kedveltek a városnéző kirándulásaik, fürdőlátogatásaik, és örömmel járnak színházba, helyi és fővárosi előadásokra egyaránt.

Fotó: magánarchívum

Már rendeztek a székhelyük melletti füves területen egyéni petanque versenyt, amit szalonnasütéssel zártak. Kirándultak Tatára, és részt vettek az atomerőmű majálisán, ahol beneveztek a főzőversenybe, valamint színpadra lépett a népdalkörük. Idén is megtartották anyák napi ünnepségüket, ahol műsorral, uzsonnával kedveskedtek az édesanyáknak, nagymamáknak, dédmamáknak.

Az egyesület tagjai az atomerőmű nyugdíjasai, és az ő jogukon házastársaik és élettársaik. A klub nyitott minden atomerőműves nyugdíjas előtt, a jelentkezési lap kitöltésével és az alapszabály elfogadásával csatlakozhatnak az egyesülethez. Az Atomerőmű Nyugdíjasklub Egyesület ebben az évben fennállásának 36. évébe lépett, 1987 óta működik. Kezdetben csak néhányan gyűltek össze, egy kis csoport kereste egymás társaságát. Találkozóik rendszeressé váltak, amiket programokkal színesítettek. Rövid időn belül jelentősen emelkedett a létszámuk, majd hivatalosan is klubot alapítottak, természetesen a Paksi Atomerőmű égisze alatt. Az idő múlásával a klub tagjainak száma egyre növekedett, programjaik bővültek. Kezdetben a Városi Művelődési Központban gyűlt össze a csapat, majd önálló helyiséget kaptak a Gesztenyés úti barakkok egyikében (azóta már lebontották). Ez jelentős mérföldkő volt a klub életében. 2003-ban újra költöztek, a Gesztenyés úti volt barakkiskola épületében kaptak helyiségeket. A második mérföldkőnek ez tekinthető, hiszen azóta is ott működik a klub, ez az egyesület székhelye. A harmadik mérföldkő az egyesületté válás volt. 2006-ban az erőműves nyugdíjasklub Atomerőmű Nyugdíjasklub Egyesület néven bejegyzett civil szervezetté vált. Működésüket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. biztosítja, székhelyük fenntartója az Atomix Kft., támogatójuk a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) is.