Tájékoztató az Agrárium 2023 gazdaságszerkezeti összeírásról

Mezőgazdasági összeírást végez Pakson is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárium 2023 Gazdaságszerkezeti Összeírás (egyéni gazdaságok) elnevezéssel. Az adatfelvétel Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti nyilvántartási száma 2243.

Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. §-a alapján kötelező az adatfelvételre kijelöltek számára. Az összeírás az ország 941 településén mintegy 70 ezer gazdaságot érint.

Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a 2020. évi Agrárcenzus óta a gazdaságok szerkezetében bekövetkezett változásokat, ezáltal megfelelő minőségű adatok álljanak rendelkezésre a gazdálkodók, illetve a hazai és európai uniós döntéshozók részére. A jó döntések előkészítéséhez pontos, megbízható, hiteles és naprakész adatok szükségesek.

Valamennyi adatszolgáltatónak biztosítják a kérdőív önálló kitöltésének lehetőségét 2023. május 15. és 31. között, amely időszak alatt a számukra legalkalmasabb időpontban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről emailben vagy postai úton küldenek névre szóló tájékoztatást.

A kérdőívet 2023. május 31-ig kitöltők között öt darab százezer forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki. Azokat, aki nem élnek ezzel a lehetőséggel, összeírók keresik majd fel személyesen 2023. június 1. és július 15. között. Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló összeírók végzik, akik fényképes igazolványukat az adatfelvétel megkezdése előtt kötelesek felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableteken történik. Az összeírók kizárólag a címlistán szereplő címeket keresik fel.

A Központi Statisztikai Hivatal minden adatot a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok (a 2016. évi CLV. törvény és a 2016/679 EU rendelet) rendelkezéseivel összhangban, bizalmasan kezel, és a válaszadók személyes adatait azoknak megfelelően védi.

További részletek: https://www.ksh.hu/agrarcenzusok_gszo

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com