Rajt-cél győzelem

Újabb fordulóra került sor a férfi kosárlabda NB I/A play out csoportjában, az Atomerőmű SE hazai pályán fogadta a Budapesti Honvéd csapatát. Kovács Ákos, Eilingsfeld János, Milos Grubor is sérült, kimaradtak a keretből, ezért négy fiatalt is a cserepadra ültetett Csirke Ferenc az U18-as csapatból. A hat fős play out csoportban hat forduló után a paksi piros-kékek állnak az élen tizenhat ponttal, míg a Honvéd még kieső, ötödik tíz ponttal, két ponttal előzi meg az utolsó Nyíregyházát.

Gulyás triplájával indult a mérkőzés, majd Buckingham, Atkinson és Edwin is betalált, a negyedik perc közepén időt kértek a vendégek 10-0-s paksi vezetésnél. Atkinson közelről talált be, tovább növelve az előnyt. Az első Honvéd találat az ötödik perc elején esett be, de Edwin rögtön válaszolt egy zsákolással. Frank 2+1-e után 17-5-re alakult az állás, tartotta 12 pontos előnyét az ASE a hetedik percig. Egy triplával zárkóztak a vendégek, ami után több hazai kísérlet is kimaradt, egy újabb távoli találattal feljöttek 20-15-re. Taiwo büntetője volt a negyed utolsó találata.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A második felvonás elején Frank, majd Gulyás is eredményes volt, de mindig érkezett válasz. Egy vendégtripla után 25-20-at mutatott az eredményjelző, de Gulyás közelijével és Atkinson büntetőivel, majd zsákolásával 31-20-ra ellépett a Paks, rögtön időt kértek a vendégek. Az időkérés után beesett egy vendég hármas, de Atkinson és Edwin találataival őrizte 12 pontos előnyét a hazai társaság. Két könnyű kosárral feljött nyolc pontra a Honvéd, időt kért Csirke Ferenc. A végjátékban ismét felzárkóztak a vendégek öt pontra, de az utolsó találatot Edwin szerezte.

Edwin indította a harmadik negyedet egy triplával, majd Buckingham közelije is beesett, 46-34-re alakult az eredmény. Két távoli találatot is szerzett a Honvéd, de Atkinson és Edwin is szorgalmasan szerezte pontjait, az ötödik perc végén 56-42-t mutatott az eredményjelző. A következő percekben visszavett a lendületből az ASE, beesett három vendég tripla, a nyolcadik perc közepén tízen belülre jöttek a vendégek, időt kért a paksi csapat. A végén Buckingham közelijével és Edwin büntetőjével ezt a negyedet is megnyerték a piros-kékek.

Parázs hangulatot hozott a negyedik negyed, a vendégek mindent megtettek a győzelemért, sokszor a sportszerűség határát súrolva. A közönség többször is tüntetett néhány véleményes bírói ítélet miatt, de ennek ellenére őrizte tíz pont körüli előnyét az Atom. Az utolsó percre a Pavlik, Kékesi, Kupai, Géringer, Csizmadia ötöst küldte a pályára Csirke Ferenc. Pavlik és Kupai is értékesítette büntetőit, biztosan nyerte a mérkőzést az ASE.

Atomerőmű SE – Budapesti Honvéd 83-72 (21-15, 20-19, 24-23, 18-15). Atomerőmű SE: Frank 7, Pavlik 2, Gulyás 9/3, Pajor 1, Taiwo 9, Géringer J -, Csizmadia -, Edwin 22/3, Kékesi -, Atkinson Jr. 25, Buckingham 6, Kupai 2.

Csirke Ferenc: Gratulálok a csapatomnak, kellő agresszivitással kezdtük a mérkőzést. Végig kontrolláltuk a játékot, annak ellenére, hogy voltak kisebb hibáink. Van még három mérkőzésünk, szeretnénk mindegyiket megnyerni.

Paul Atkinson Jr.: Tudtuk hogy küzdelmes meccs lesz, de végig összeszedetten játszottunk.