Elkészült a Paks-Gerjen összekötő út

A Gerjen és Paks között megépített mintegy 11 km-es utat május 17-én adták át ünnepélyes keretek között. Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány egyik kiemelt célja, hogy fejlődjön az infrastrukturális környezet. Ágh Péter hozzátette, hogy a Gerjenben élők eddig 21 km-es kerülővel tudták elérni Paksot.

Május 4. óta használhatják az autósok az új utat Gerjen és Paks között. A szakasz a községből indulva 11 km-en épült meg, és egészen a paksi atomerőmű déli bejárójáig tart. A beruházással a Gerjenben élők régi vágya teljesült. Romhányi Károly, a település polgármester azt mondta, hogy az átadott út kiemelkedően népszerű, a helyiek örömmel vették használatba.

Fotó: Babai István

Szabó Péter, Paks polgármestere a beruházás kapcsán kiemelte, hogy az új út nagy segítséget jelent a közlekedőknek. A munkavállalók, vagy akár a Paksra látogatók korszerű, új szakaszon autózhatnak, időt és üzemanyagot spórolva.

Süli János országgyűlési képviselő azt mondta, a beruházás jól mutatja a térség fejlődését. Mint fogalmazott, Paks környékén szinte alig van olyan út, ami nem újult volna meg az elmúlt években.

A projekt szorosan kapcsolódik a Kalocsa-Paks új Duna-híd építéséhez. Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára úgy tájékoztatott, hogy a kormány egyik kiemelt célja, hogy az infrastrukturális környezet a kistelepülések vonzáskörzetében is fejlődjön. Ágh Péter hozzátette, a korábbi útvonal mintegy 21 km-es kerülőt jelentett a közlekedőknek, napi ingázás mellett hatalmas távolságot, időt, illetve ökológiai lábnyomot jelentett.

Fotó: Babai István

A kivitelező a Duna Aszfalt Zrt. volt.  Az új úton 90 km/h a megengedett legnagyobb sebesség. Az átadó résztvevői kérték, hogy mindenki a szabályok betartásával közlekedjen.