Növényvédelmi munkálatokat végeznek

A Dunakom Zrt. 2023. május 22. és május 26. között növényvédelmi munkákat, valamint az utak, járdák burkolatainak gyomnövények elleni permetezését végzi paksi közterületeken 7 és 15 óra között.

A növényvédelmi feladatokat Mospilan 20SP 20% acetamiprid szerrel, a gyomírtást Fozát (glifozát) 480 permetszerekkel végzik. A gyomirtás háztartási ecet és só keverékének (20%) kijuttatásával is történik. Az egyes területeken felhasznált szerek közterületi felhasználásra engedélyezettek.

A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, de halakra és vízi szervezetekre veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) esetlegesen jutó permetszer károsodást nem okoz.

Az eljárás során idén új technológiai elemként bevezetik az ecet gyomirtóként való felhasználását. Az ecet, mint sav alkalmas a gyomok irtására, ugyanis az ecetsav elszárítja a gyomok föld felett lévő részét, tulajdonképpen megégeti a gyomfélék zöld részeit, így azok elhalnak. Az ecetsav feloldja a sejtmembránokat, és az ennek következtében fellépő szövetkiszáradás a növény pusztulásához vezet. Emellett környezetbarát, használatával jelentősen csökken a felhasznált gyomirtószer mennyisége, a környezeti terhelés.

Kedvezőtlen időjárás (eső, szél), illetve előre nem látható műszaki problémák az aznapi terveket módosíthatják!

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív illusztráció