A végjátékban hibázott a paksi csapat

Az utolsó hazai mérkőzését játszotta a 2022/2023-as bajnokságban az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A mérkőzés eredményétől függetlenül már mind a két csapat biztos résztvevő lesz a következő szezonban a legmagasabb osztályban. A forduló előtt az Oroszlány 19 ponttal vezette a hatcsapatos playout csoportot, míg a paksiak ugyanennyi ponttal a második helyen álltak. A hazaiak ezúttal is foghíjas kerettel álltak ki, sérülés miatt Kovács Ákos, Eilingsfeld János és Milos Grubor sem tudott pályára lépni.

A mérkőzés előtt a kosárlabda-szakosztály vezetése elbúcsúztatta Jan Pavlíkot, aki hosszú évek után visszatér egykori klubjához a csehországi Brnóba.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Edwin közelivel kezdődött a találkozó, majd Atkinson és Pajor is bekapcsolódott a pontszerzésbe, négy perc játék után 9-4-et mutatott az eredményjelző. Egy triplával zárkóztak a vendégek, de Gulyás gyorsan válaszolt rá. Több paksi helyzet is kimaradt, az OSE viszont kihasználta a lehetőségeit, és a hetedik perc végén egy újabb hármassal 14-16-ra átvette a vezetést. Buckingham is beiratkozott a hárompontosak közé, utána azonban Taiwo és Frank is kihagyott egy-egy büntetőt, egypontos hazai előnnyel kezdődött az utolsó perc. A vendégek ismét dobtak egy hármast, majd egy kimaradt ASE-helyzet után egy duplát, négy ponttal nyerték az első tíz percet.

Gulyás távolija és Frank közelije után már a paksi csapat vezetett a második perc közepén, egy újabb Frank pont után időt kértek a vendégek a második perc végén. Buckingham triplájára még érkezett a válasz, de Edwinére már nem, Buckingham kettese után 33-26-nál időt kértek a vendégek az ötödik perc közepén. Az időkérés után egy 7-0-s oroszlányi széria következett, egy távoli találat után 33-33-at mutatott az eredményjelző. A hetedik perc végén Atkinson büntetőjével átvette a vezetést az ASE, Gulyás és Pajor is hibátlan volt a büntetővonalról, Atkinson pedig a gyűrű alól megszerezte a negyed utolsó találatát.

A nagyszünet után belekezdtek a vendégek, és bő egy perc alatt feljöttek 40-39-re. A legjobbkor jött Edwin 2+1-e, Gulyás hármasa után öt pontra nőtt a paksi előny. Pillanatok alatt ledolgozták a hátrányt a bányászok, de a negyed közepén Frank két triplájával már 52-45-re az ASE vezetett. Percekig őrizte előnyét az Atom, de kimaradt pár lehetőség, a vendégek viszont nem hibáztak, a kilencedik perc elején egyenlítettek. Ezután öt büntetőt is értékesítettek a piros-feketék, és elléptek, Frank újabb hármasával azonban sikerült két pontra csökkenteni a hátrányt a harmincadik perc végére.

Atkinson közelről, majd távolról is betalált, visszavette a vezetést a piros-kék társaság. Több hiba is becsúszott a hazaiak játékába, a vendégek pedig egy távoli találattal egyenlítettek a negyedik perc vége felé. Ezután fej-fej mellett haladtak a csapatok, Pajor és Frank is szerzett egy-egy hárompontost, de az Oroszlány jobban dolgozott a palánk alatt, 73-74-nél időt kért Csirke Ferenc. Izgalmasan alakult a végjáték, egy triplával négy pontra növelték előnyüket a bányászok, de Edwin rögtön válaszolt egy hármassal, Buckingham közelije után már egy ponttal a hazaiak vezettek. Az oroszlányiak időkérés után egy kétpontossal átvették a vezetést, az ASE kért időt. Atkinson állhatott a büntetővonalra húsz másodperccel a vége előtt, de mind a két kísérlete kimaradt. Az ellentámadásnál Pajor faultolt, a büntetőt értékesítették a vendégek, a paksi csapatnak már nem maradt ideje az egyenlítésre.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Atomerőmű SE – MVM-OSE Lions 80-83 (19-23, 21-10, 18-27, 22-23). Atomerőmű SE: Frank 16/12, Pavlik NJ, Gulyás 11/9, Pajor 7/3, Taiwo 4, Géringer NJ, Csizmadia NJ, Edwin 16/6, Kékesi NJ, Atkinson Jr. 16/3, Buckingham 10/6, Karosi -.

Csirke Ferenc: Óriásit küzdött a csapatunk, de a jó hárompontos dobásaink mellett a közeli dobásaink rosszul sikerültek. Még egy mérkőzésünk lesz Kaposváron, győzelemmel szeretnénk befejezni ezt a szezont.

Frank Áron: Sajnáljuk, hogy nem tudtunk győzelemmel búcsúzni a szurkolóinktól, köszönjük az egész éves támogatásukat.