Tíz éve működik a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben a Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület. Az idei német nemzetiségi napra már a jubileum jegyében készültek, nyárra közös kirándulást, őszre pedig bált terveznek. A születésnap alkalmából Éberling Jánossal, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Hogyan ünneplik az egyesület megalakulásának tizedik évfordulóját?

– Az egész évünket áthatja a jubileum. Az idei német nemzetiségi napon előadott műsorunkba a teljes repertoárunkból választottunk ki öt táncot. Köszönetet mondtunk támogatóinknak, és a rendezvénysátorban kiállított fotókkal is felidéztük egyesületünk eddigi történetét. Júniusban Babarcra kirándulunk, ahol próbára tesszük tudásunkat a Babarci Svábudvar szabadulószobájában, októberben pedig szeretnénk tartani egy bált.

– Hogyan alakult meg annak idején az egyesület?

– Egy baráti társaság, akik rendszeresen részt vettek a környékbeli svábbálokon irigykedve nézve a fellépő táncosokat, mertek nagyot álmodni, és a német önkormányzat segítségével 2012 őszén már tanulhatták a polka alaplépéseit. A legelső koreográfiánk az Egy régi szombat esti sváb kavalkád, melyet a 2013. február 2-án megrendezett dunakömlődi svábbálon mutathattunk be. A Paksi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületet hivatalosan 2013-ban jegyezték be.

– Jelenleg hogyan működnek?

– Tánclépésről tánclépésre haladva őrizzük értékeinket. Egyesületünk meghatározó munkát végez azáltal, hogy megismerjük, illetve programjaink révén másokkal is megismertetjük a német nemzetiségi hagyományokat. Jelenleg huszonhét tagja van az egyesületünknek, a közösség kiváló, a rendezvényeinket próbáljuk minél színesebbé tenni, megjelenésünkkel is igyekszünk tükrözni értékeinket. Nagyon szeretnénk, ha sikerülne másokat is megnyerni céljaink eléréséhez, ehelyütt is biztatnék mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzánk. Az egyesületünk tánccsoportja szerdánként tart próbát 18-tól 20 óráig a Csengey Dénes Kulturális Központban.

– Kikkel dolgozott együtt a tánccsoport a tíz év alatt?

– Az első lépéseket Iker Józsefné pedagógiai és koreográfiai díjas néptáncpedagógus irányításával tette meg a tánccsoport. 2013-ban még dolgozhattunk Wenczl Józseffel, aki a magyarországi német tánckultúra egyik kiemelkedő személyisége volt, továbbá Heil Helmuttal, a Leőwey Táncegyüttes művészeti vezetőjével, valamint hat éven keresztül ifj. Kishegyi Simon, Muhary-díjas koreográfussal. Jelenleg Herman Emil Tánckultúráért díjas koreográfus az oktatónk, akivel már 2014-ben is együtt dolgozhattunk.

Éberling János. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Ön mióta tölti be az egyesület vezetői tisztségét?

– 2022 novemberétől vagyok az egyesület elnöke. Előttem az egyesület vezetői tisztségét Horváthné Pápista Zsuzsanna alapító tag töltötte be.

– Hol volt alkalmuk eddig bemutatkozni?

– A Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényeken, a német nemzetiségi napon, a svábbálon. Szívesen teszünk eleget a környező és a távolabbi településekről érkező felkéréseknek, jártunk már például Szederkényben, Nemesnádudvaron, Tolnán, Császártöltésen, Györkönyben, Németkéren, Kapolcson, és sorolhatnám tovább. 2018-ban Spanyolországban a Calella Oktoberfest (auf Deutsch) rendezvényen is megmutathattuk magunkat.

– Milyen elismerésekkel büszkélkedhetnek?

– A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 2019 márciusában, Bagon megtartott Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szólótáncversenyén bemutatott 71 produkcióból 29 vehette át a Fülöp Ferenc-díjat, közöttük egy táncospárunk, Somkertné Szintai Andrea és jómagam. 2020-ban a Szekszárdon megrendezett Dél-Dunántúli Hagyományőrző Szólótáncversenyen kiemelt arany minősítést kapott Féhr Lászlóné és Féhr László, valamint Nagy Attiláné és Nagy Attila.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– A legfőbb cél, hogy tovább működjünk. Korábban már felmerült, hogy jó lenne létrehozni ifjúsági, illetve gyermektánccsoportot. 2019-ben tartottunk egy flashmobot a paksi piactéren, melynek fő célja az új tagok toborzása volt. Több alkalommal szervezett egyesületünk Márton-napi programot családoknak, gyerekeknek táncházzal, kézműves-foglalkozással, rajzpályázattal egybekötött kiállítással. Nagy álmunk, hogy a tánccsoportunk egésze is megmutassa magát minősítő versenyen. Köszönettel tartozunk oktatóinknak, támogatóinknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egyesületünk az elmúlt tíz év alatt a magyarországi német hagyományőrző egyesületek egyik jeles képviselőjévé válhatott.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal