Harminc percig jól tartotta magát az ASE

A 2022/2023-as szezon utolsó bajnoki mérkőzését játszotta Kaposváron az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. A play-out rájátszásban már két fordulóval ezelőtt eldőlt, hogy a Nyíregyháza esik ki a legmagasabb osztályból, így ennek a mérkőzésnek már nem volt tétje. A paksi csapat keretéből ezúttal is hiányzott Kovács Ákos, Eilingsfeld János, Paul Atkinson Jr. és Milos Grubor, ezúttal is az utánpótlás játékosok kaptak lehetőséget.

Két triplával indítottak a hazaiak, az első paksi pontokat Pajor szerezte. Fokozatosan növelte előnyét a Kaposvár, hárompercnyi játék után 12-4-et mutatott az eredményjelző, és hamarosan már tíz pont volt közte. Edwin zsákolt, Buckingham és Pavlik betörésből tette fel a labdát a gyűrűbe, 17-13-ra alakult a mérkőzés állása. Buckingham és Frank is betalált távolról, igaz közte a hazaiak is szereztek egy hárompontost. Az utolsó percekben csak magyar játékosok voltak a pályán piros-kékben, hétpontos kaposvári előnnyel ért véget az első tíz perc.

Pajor, majd Edwin dobott egy-egy triplát, 26-25-nél időt kértek a hazaiak a harmadik percben. Taiwo egy alley-oop után zsákolt, 29-29-re alakította az eredményt. Visszavették az előnyt a somogyiak, de Gulyás egyenlített, majd Buckingham révén a vezetést is átvették a piros-kékek. Ezután hol itt, hol ott volt az előny, Pajor hárompontosa, és Buckingham közelije után öt ponttal sikerült ellépni. Két büntetővel csökkent a vendéglátók hátránya, de Csizmadia közép távolija után úgy tűnt, hogy ötpontos előnnyel vonulhatnak az öltözőbe a paksi játékosok, ám négy másodperccel a dudaszó előtt egy távoli találattal zárkóztak a kaposváriak.

Rögtön az elején két rossz bepassz után szerzett labdából két könnyű kosárral máris a hazaiak vezettek. A következő percekben egyik félnek sem sikerült két pontnál nagyobb előnyre szert tennie, a negyed közepén két közeli találat után 56-51-re alakult az eredmény. Egy 7-0-s rohammal, Gulyás, Edwin és Csizmadia pontjaival fordított az ASE, sőt egészen az utolsó percig vezetett is, de egy triplával visszavette az előnyt a Kaposvár a harmincadik perc végén.

Az utolsó felvonás az eladott labdákról szólt paksi oldalon, a vendéglátók pedig sorra könnyű kosarakat szereztek belőle. A hetedik perc közepére eldőlt a mérkőzés, 14 ponttal ellépett a Kaposvár, és a fiatalokat játszató ASE már nem tudott közelebb jönni.

Kometa Kaposvári KK – Atomerőmű SE 85-70 (26-19, 15-24, 23-19, 21-8). Atomerőmű SE: Frank 3/3, Gulyás 8/6, Pajor 11/3, Taiwo 6, Karosi -, Csizmadia 8, Edwin 18/3, Kékesi -, Géringer -, Pavlik 2, Buckingham 14/3.

A kép illusztráció. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív