Újabb buszteszt a Paksi Közlekedési Kft.-nél

Több mint egy héten keresztül tesztelt egy elektromos Mercedes buszt a Paksi Közlekedési Kft. A város tömegközlekedését biztosító cég az 1-es vonalon állította munkába a korszerű buszt. A tesztüzem során kiemelten figyelték az akkumulátorok teljesítményét. A sofőrök oktatáson vettek részt, hogy a lehető legtöbb ismeretet megszerezzék a típusról. Az e-Mercedes buszra ingyenes volt a felszállás.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Ezüstnyílhoz méltó megjelenést biztosít színével a Mercedes elektromos busz. A modern jármű Németországból érkezett hazánkba, és június 9-ig áll a kiválasztott hazai partnerek rendelkezésére Kaposváron, Budapesten, Békéscsabán és Pakson. A Paksi Közlekedési Kft. május 21. és 29. között kapott lehetőséget a tesztelésre.

A buszvezetők felkészítése is része volt a tesztnek. Ez a jármű sokban hasonlít egyébként a már forgalomban lévő Solarisokhoz: nem bocsát ki kipufogógázt, és ugyanúgy lehet tölteni például telefont utazás közben.

Hat nagyfeszültségű akkumulátorcsomag kapott helyet a Mercedes eCitaroban, amelyek névleges összteljesítménye 590 kilowatt. A Paksi Közlekedési Kft. a tesztüzem során kiemelten figyelte a hatótávolságot is. Király István személyszállítási szakmai irányító arról tájékoztatott, hogy a tesztjárat jól vizsgázott, kifogástalan volt az akkumulátorok teljesítménye a tesztüzem során.

A vezérképviselet szerint ez a típus nagyon népszerű. Uray Dóra, az Omnibus Hungaria Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy több mint 1900 darabos megrendelésállománya van már ennek a busznak, ebből ezret már ki is szállítottak. Ez az autóbusz újdonság, és azért hozták most bemutatni Magyarországra, mert a legmodernebb és legnagyobb energiasűrűségű akkumulátorral rendelkezik, amit a Mercedes jelenleg kínálni tud. A jármű többféle kivitelben létezik, szóló és csuklós is rendelhető. A gyártó az utasszámhoz javasolja a megfelelő méret kiválasztását.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A paksi utasok a Város napján közelebbről is megismerhették ezt a buszt, amelyre aztán a forgalmi teszt során ingyenesen lehetett felszállni az 1-es vonalon. A tesztelésre az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Zöld Busz Program keretében zajló projekt részeként nyílott lehetőség. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program célja, hogy mind a lakosság, mind az üzemeltető hasznos tapasztalatokat szerezzen minél több elektromos meghajtású autóbuszról.